A Volkswagen AG autógyár-konszern és az USA hivatalai megegyeztek: a VW több mint 500 ezer dízelautóját vásárolja vissza amerikai tulajdonosoktól, amiért hamis károsanyag-kibocsátási adatokat kreáló szoftvert telepítettek a gépkocsikba azzal a céllal, hogy megkerüljék a környezetvédelmi előírásokat (dieselgate-botrány).

 

A VW képviselői várhatóan ma jelentik be az ügyben eljáró San Francisco-i szövetségi bírónak, hogy hajlandóak visszavásárolni az USA-ban értékesített, 2 literes dízelmodelleket, ami fél millió autót is jelenthet. Elsősorban a Jetta, a Golf és az Audi A3 modellek érintettek.

 

A VW szándékának nyilvánosságra kerültével a konszern Amerikában jegyzett részvényei 6 százalékkal emelkedtek.

 

  hirdetes_300x300   

A VW tulajdonosai is megállapodtak egy erre a célra elkülönített kompenzációs alapról, ám egyelőre nem világos, mennyi tulajdonos kaphatja vissza pénzét. A keretösszeg nagysága egyelőre 1 milliárd euró. A Die Welt szerint egy-egy visszavásárolt kocsiért az amerikai károsultak 5000 dollárt kapnának, hivatalosan azonban ez még nincs megerősítve.

 

volkswagen-2_globaltrademag_com
Itthon még mindig a VW által gyártott autók a legkedveltebb modellek, és a konszern rengeteg munkahelyet biztosít szerte Európában. Forrás: globaltrademag.com

 

A VW Brüsszel nyomása alatt sem fizet az európai vásárlóknak

 

Európában nincs szó hasonló kompenzációs programról, a VW szerint ugyanis az amerikai helyzet „nem vonatkoztatható automatikusan a világ többi piacára is”. Az Európai Bizottság ugyan követelte a VW vezetőségétől, hogy találjanak módot a fogyasztók kárpótlására, ők azonban pénzszűkére hivatkozva elutasították az ötletet. Ez januárban történt, és akkor még csak 1000 dolláros kárpótlás kifizetéséről tárgyaltak az USA-val.

 

A dieselgate-botrányban összesen 11 millió autó érintett világszerte, plusz azok a márkák és típusok, amelyek ugyan fennakadtak a rostán (Renault, Nissan, stb.), de nem kaptak akkora figyelmet, mint a legnagyobb európai autóipari cégóriás.

 

Reuters.com

Nyitókép: TheVerge.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!