A vezető olajtermelő országok termelésének befagyasztásáról szóló tárgyalások kudarcára érdekes választ adtak a piacok – a várakozásokkal ellentétben nem csökkenni fog a fekete arany ára, hanem nőni, s ezzel együtt mi is drágábban tankolhatunk majd.

 

A tárgyalásoktól azt várták, hogy megegyezés hiányában is 40 dollár/barrel alá csökken az olajár, ennek ellenére a trend felfelé ívelő, vagyis jelenleg 45 dollár körül mozog az ásvány hordónkénti ára.

 

Az olajban érdekelt vállalatok körében most visszatért az optimizmus, ez igaz az USA-ra és Oroszországra is. Az utóbbinál az olajár hosszú ideje tartó gyengélkedése kétszámjegyű inflációt és súlyos gazdasági nehézségeket okozott.

 

 hirdetes_810x300  

Szintén örülhetnek az olajár emelkedésének az elektromosautó-gyártók és az olajpala amerikai és kanadai termelői, akiknek a költségesebb (hagyományos módon bányászott) olaj már kifizetődővé teszi a nagy pénzigényű olajpala feldolgozását. Az USA-ban egyébként több olajpalába fektető cég került az alacsony olajár miatt a csőd szélére.

 

Vége a rendkívül olcsó üzemanyag időszakának

 

A szlovákiai finomítók és forgalmazók sajátos árképzése miatt az olajár korábbi esését kevésbé érzékeltük, de a drágulást annál erőteljesebben tapasztaljuk majd meg. A rotterdami (meghatározó európai) tőzsdén a benzín tonnája 16, a dieselé 27 euróval drágult.

Az üzemanyagok átlagára egyelőre alig mozdul a kutakon, mindenestre a piaci körülmények miatt érdemes felkészülni az árak szárnyalására. Hogy pontosan meddig emelkedhetnek az üzemanyagok árai, nem tudni, de a piaci várakozások sokszor működnek önbeteljesítő jóslatként.

 

Zölddel a legolcsóbb, pirossal a legdrágább üzemanya-átlagárak országok szerint. Forrás: cas.sk
Zölddel a legolcsóbb, pirossal a legdrágább üzemanyag-átlagárak országok szerint. Forrás: cas.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!