A szlovákiai háztartások összesített hitele ma nagyjából 6,5 milliárd euró. Az összeg az elmúlt években kétszámjeggyel növekedett.

 

Miközben Miroslav Lajčák  a sajtó előtt mosolyogva mutatta be az ország 80 ezer euróért készült új logóját  amivel Szlovákia itthon és külföldön prezentálja majd magát, egyre növekszik a csődbe ment háztartások száma.

 

Egyre kevésbé képesek ugyanis visszafizetni felvett hiteleiket, ezért inkább egyéni csődöt jelentenek. A CRIF társaság nyilvántartása szerint az első negyedévben 149-en éltek ezzel a lehetőséggel.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyéni csődeljárást általában akkor veszik igénybe, ha a természetes személy túlságosan eladósodott, és képtelen fizetni a törlesztőrészleteket. A 149 viszonylag magas szám, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy öt éve még csak 40-en igényeltek ilyen eljárást.

 

Az okok többfélék lehetnek. Például az eladósodás mértékének rossz szubjektív felmérése, vagy a munkahely elvesztéséből adódó bevételkiesés, esetleg hosszabb lefolyású betegség. „Ahhoz, hogy a bíróság jóváhagyja az egyéni csődeljárási kérelmüket, rendelkeznünk kell legalább  1659,70 euró értékű vagyonnal”, figyelmeztetett Jana Marková, a CRIF vezető elemzője.

 

bankrot_crif
Hivatalosan is csődöt jelentő háztartások száma megyék szerint 2015 és 2016 első negyedévében. Forrás: CRIF

A csődeljárás az adott próbaidő után veszi kezdetét, ezalatt a csődöt jelentő fizikai személy nettó bevételeinek egy részét, melyet a bíróság határoz meg, le kell adnia a hatóságnak a hitelezők követeléseinek térítése céljából.

 

A próbaidő alatt az adós nettó bevételei nem csökkenhetnek 331,94 euró alá, különben a bíróság felfüggeszti a próbaidőt.

 

Ha az adós hiánytalanul teljesíti kötelezettségeit (kifizeti a hitelezők követeléseit és a csődeljárás illetékeit), a bíróság megszünteti a csődeljárást, kiad egy határozatot, mellyel az illető fizikai személy kikerül az adósok közül.

 

A Szlovák Nemzeti Bank tanulmányai szerint 2014-ig a háztartások eladósodottsága nagymértékben nőtt. Sokkal nagyobb ütemben, mint ahogy a fogyasztási hitelek kamatai csökkentek. Ráadásul, a fogyasztási hitelek összesített értéke az EU-tagállamok közül nálunk a legmagasabb.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!