Kelet-Európában EU-s forrásokból szerelik le a kiöregedett atomreaktorokat, Németország a fukusimai atomkatasztrófa óta gyakorlatilag leállította saját atomerőműveit (helyette továbbra is nukleáris eredetű energiát importál Franciaországból), Nagy-Britannia pedig hatalmas beruházásba kezd: francia technológiájú új gigaerőművet építene.

 

Ha megvalósul a projekt, ez lesz a világtörténelem legdrágább és legnagyobb atomerőműve, amely a britek áramellátásának 7 százalékát fedezné. A Hinkley Pointban felépülő objektum az építés szakaszában 5600 embernek biztosítana munkát.

 

Műszaki és anyagi problémák

 

 hirdetes_810x300  

Az új brit-francia beruházás azonban komoly műszaki és anyagi problémákat vet fel, amelyek a projektet óriási pénznyelővé változtathatják.

 

Az erőmű építését kivitelező francia Électricité de France (EDF) fedezné a költségek kétharmadát (12 milliárd fontot, azaz cca. 16 milliárd eurót), de a francia vállalat korábbi, finnországi vállalkozásai a becsült költségszámítást messze túlhaladva milliárdos túlköltekezéshez és többéves késésekhez vezettek.

 

Sokba fog kerülni a végtermék is

 

Ha megépül az óriási reaktor, sokba fog kerülni a brit adófizetőknek. Kormányuk ugyanis a piaci ár duplájáért vásárolná meg a még meg sem épült atomerőmű által termelt energiát, ráadásul 35 éven keresztül. Így a nagy erőmű-beruházás miatt a britek azok közé kerültek, akik a legtöbbet fizethetik az áramért a világon.

 

Az új reaktorok kapacitása azonban olyan nagy, hogy a megszokottnál kétszer nagyobb betonburokba kell őket elhelyezni, ami nem csak biztonsági kockázatokat vet fel, hanem technikai nehézségeket is.

 

_64740386_hinkley_point_624_bbc_com
Forrás: BBC.com

 

Kevésbé köztudott, hogy az erőmű megépítéséhez szükséges források maradék egy harmadát a kínai China General Nuclear Power Corp (CGN) fogja fedezni, aki a segítségért cserébe további két további erőműben is tulajdonrészt kap.

 

Kínai veszély

 

A kritikusok szerint a kínaiak belépése a britek energiapiacára komoly biztonságpolitikai kérdéseket vet fel. A kritikák kiemelik, hogy az atomerőművek számítógépes rendszerében elhelyezett kártevők révén lehetőség nyílik arra, hogy Kínában átvegyék az irányítást a létesítmény felett, akár nagyszámú áldozattal járó támadást is előidézve.

 

Kibertámadás esetén az erőmű leállítása rendkívüli nyomást jelentene Nagy-Britannia  várható energiarendszere szempontjából.

 

A mérsékeltebb gondolkodású elemzők szerint Kínának jelenleg nem áll érdekében ilyen szélsőséges eszközökhöz nyúlnia, pláne, hogy Nagy-Britannia további 8 atomerőmű megépítését helyezte kilátásba, amely jelentős haszonnal kecsegtető üzleti lehetőséget jelent a kínaiaknak.

 

 

Körkép.sk, Pageobudapest.hu, Bloomberg.com

Nyitókép: theguardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!