Nőtt a lakóingatlanok ára Szlovákiában, amit az elemzők a lakások drágulásával magyaráznak. A Szlovák Nemzeti Bank elemzése szerint az elmúlt három hónapban egy négyzetméterért átlagosan 1238 eurót fizettek az ingatlanpiacon, ami 2015 utolsó negyedévéhez képest 6 euró emelkedést jelent, és 11 euróval több a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Bár történt drágulás, egyelőre még mindig olcsóbbak az ingatlanok négyzetméterenkénti árai, mint a 2008-as ingatlanpiaci globális válság kitörése előtt. A szakértők azonban figyelmeztettek, az ingatlanok típusainak árai között látványosak a különbségek.

 

A családi házak és a társasházak közti árolló egyre szélesebbre nyílik: míg a lakások ára 7 százalékkal nőtt, a családi házaké 3 százalékkal csökkent.

 

 hirdetes_300x300  

Az elemzők attól is tartanak, hogy egy újabb ingatlanbuborék van kialakulóban Szlovákiában. A jelenlegi 1415 euró négyzetméterenkénti ár a lakások esetében az elmúlt időszak átlagához képest 11 százalékkal magasabb – az elmúlt három évben 130 euróval nőtt.

 

A 2008-as válságot megelőzően egyébként az árak ennél négyszer gyorsabban nőttek, és egyelőre jó hírnek minősül az is, hogy egyre több lakás épül.

 

Napi.hu, NBS

Nyitókép: atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!