Nagy-Britannia előszeretettel különbözteti meg magát a Európa többi (kontinentális) részétől. Most itt az újabb alkalom: az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi  Szövetsége (ICIJ) hétfőn este jelentette be, hogy a 320 000 offshore-vállalat adatait nyilvánosságra hozó „Panama Papers” néven elhíresült globális korrupciós botrány leginkább érintett országa épp az Egyesült Királyság.

 

Az iratokból létrehozott adatbázis szerint a legtöbb offshore-céget a britek hozták létre, összesen 17 973-at, ami a listán szereplő vállalatok 5,6 százaléka. A Mossack Fonseca ügyvédi iroda által létrehozott árnyékvállalatok zömét a Brit Virgin-szigeteken (BVI) jegyezték be az elmúlt negyven évben.

 

A BVI egy hírhedtnek számító adóparadicsom, és az ICIJ szerint a Mossack Fonseca kedvelt helyszíne volt ügyletei bonyolításához.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britannia – a többi európai vezető hatalomhoz képest – nyakig benne van az kétes offshore-ügyletek botrányában. Összehasonlítva Belgiumból 61, Németországból 197, Olaszországbból 347 és Franciaországból 304 vállalat szerepel a Panama Papers adatbázisában.

 

A botrányhoz kapcsolódó országok dobogós második helyezettje Jean-Claude Juncker hazája, Luxemburg (10 877 offshore céggel), majd Ciprus következik (6374 céggel), őket Lettország, Írország és Spanyolország követi (mindannyiuk esetében 1000 felett van a kapcsolódó cégek száma).

 

Az összes EU-s állam szerepel a Panama Papers irataiban, bár a Politico.eu brüsszeli hírportál kiemeli, hogy közvetlenül szlovákiai vonatkozást csak egyetlen esetben találtak (eddig).

 

A Panama Papers miatt kialakult helyzetet kezelendő csütörtökön korrupció-ellenes csúcstalálkozót tartanak, amelynek házigazdája a panamai iratok főszereplője, London lesz. Érdekes módon Panama (az ország) és a Brit Virgin-szigetek nem kapott meghívást a találkozóra.

 

Politico.eu

Nyitókép: euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!