Az orosz gáz 2019 után is Szlovákián keresztül jöhetne. Ezt a Gazprom elnökvezérigazgató-helyettese, Alexander Medvedev mondta a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak. Elmondása szerint jelenleg a gázmennyiségről folynak az egyeztetések, amelyek Szlovákián keresztül haladnának az Északi Áramlat 2 projekt keretében.

 

A gázszállításról szóló orosz-ukrán szerződés 2019-ben lejár, ami alapesetben a gáz Szlovákián keresztüli szállításának végét jelentené. „Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket az Észak Áramlat 2 keretében. Némelyik esetben van mód jelentős mennyiségű gáz szállítására Szlovákia területén keresztül. Erről tárgyalunk a szlovákiai partnereinkkel”, mondta Medvedev.

 

Tízmilliárdokba kerül a biztonságos működtetés

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán gázfolyosóval kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy annak biztonságos működtetéséhez több tízmilliárd eurós beruházásra lenne szükség.

 

„Ekkora forrásokkal Ukrajna nem rendelkezik, és senki nem is készül számára kölcsönözni. E nélkül azonban a folyosó működése nagyon rizikós. Techológiai szempontból kockázatos. A Gazprom új projekteket valósít meg tisztán gazdasági és biztosnági megfontolások alapján”.

 

Hozzátette, hogy a Gazprom hajlandó Ukrajnán keresztül gázszállításokat bonyolítani, amennyiben az ukrán fél konstruktív és gazdasági szempontból releváns javaslatokkal rukkol elő.

 

Szlovákia számára különös fontos, hogy az orosz gáz rajta keresztül érkezzen Európába. A tranzitból származó állami bevételek nagysága eléri az évi 630 millió eurót.

 

Oroszország  nem kívánja Ukrajnán keresztül Európába szállítani a gázt, aki így jelentős bevételektől esik el. Szlovákia számára ugyanez a helyzet áll elő a szerződés lejárta után. A mostani bejelentés csak arról szól, hogy talán Szlovákia tranzitország maradhat, de a gáz mennyisége és bevételei ettől még változhatnak.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: energyworlnmag.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!