A Midia Agro cég nagy tervekkel érkezett Szlovákiába. 97 millió eurót szándékoztak befektetni, éves szinten pedig a szlovák tejtermelés egyharmadát akarták feldolgozni.

 

A beruházónak azonban a márciusi választások óta nyoma veszett.

 

Nincs a birtokomban semmilyen esettanulmány, hogy milyen hatással lenne egy ilyen beruházás a tejiparra. Ezért felelőtlenség lenne nyilatkoznom az ügyről. Egyelőre semmi sincs ezzel kapcsolatban

 

– árulta el Gabriela Matečná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a SME-nek.

 

 hirdetes_810x300  

A miniszter elismerte, még nem tárgyalt a Midia Agro céggel, és a választások óta nem is jelentkeztek nála. Hozzátette, hogy a beruházás ügye a kiemelt témák között szerepelt a tárcához való érkezésekor.

 

Csend van a faluban is

 

A földművelésügyi tárca vezetője nem az egyetlen, akinek nincsenek információi a Csabb községbe tervezett beruházásról. Eva Andacká a falu polgrámester-asszonya elmondta, ő sem tárgyalt a céggel, ennek ellenére bízik a beruházás megvalósulásában.

 

A második Fico kormány nem egész egy héttel a márciusi választások előtt számolt be a Midia Agro befektetési terveiről. A cég 97 millió eurós beruházást ígért, illetve hogy a szlovák tejtermelés egyharmadát fogják feldolgozni. Közvetlenül 325, beruházás hatására pedig további 1300 személy alkalmazását tervezték a beszállítókon keresztül.

 

Robert Fico kormánya 18,5 millió eurós támogatást ígért a beruházónak, melynek nagy részét gépek vásárlására fordíthatta volna a vállalat.

 

Arról, hogy a miniszterelnök találkozott-e a cég képviselőivel a választások óta, a kormányhivatal nem adott információt.

 

A témával kapcsolatos átfogó álláspontot a gazdasági minisztérium ismerteti

 

– írta a kormányhivatal sajtó osztálya.

 

Az előző kormány egy memorandumot is aláírt a vállalattal, a kormányfő maga mondta, hogy a kabinet kész két nappal a memorandum aláírása után dönteni a kezdő támogatás odaítéléséről, ami meg is történt.

 

Maroš Stano a gazdasági minisztérium szóviviője megerősítette, hogy a Midia Agro a gazdasági miniszterrel sem folytatott tárgyalásokat.

 

Van realitása ?

 

A vállalat által felvázolt tervek, miszerint termékeiket külföldön akarja értékesíteni, merészek.

 

Jelenleg is óriási hiány tapasztalható például Nagy-Britanniában a csecsemő-élelmezés piacán, ugyanez érvényes az ázsiai piacra is

 

– magyarázat a befektető szándékát Norman Patrick Turner ír üzletember.

 

Szerinte a tejtermelők Szlovákiában 40 milló eurót keresnek évente.

 

Ez akár 250 millióra is nőhet az érkezésünk után

 

– jelentette ki Turner.

 

A tejtermelők szövetsége szerint tavaly 864 millió kilogramm tejet termeltek az országban. Összehasonlításként, a legnagyobb hazai feldolgozó, a Rajo, 2014-ben 181 millió kilogramm tejet dolgozott fel.

 

A beruházók üzleti tervét Világi Oszkár sem értette, aki a tejfeldolgozó iparban is érdekelt.

 

Tejport akarnak előállítani és kivinni az országból? Én is tudok tejport előállítani, de sajnos ez nem hatékony, veszteséges vállalkozás. A legnagyobb tejporgyártók Ausztráliában és Új-Zélandon vannak. Ők látják el az ázsiai piacot, és ők határozzák meg a világpiaci árakat. Ugyanezt Nyitrán megvalósítani, úgy, hogy még nyereséges is legyen? Nagyon szkeptikus vagyok. De bármikor kész vagyok eladni nekik a tejszárítómat

 

– mondta Világi a SME-nek nemrég egy interjúban.

 

forrás: sme.sk

nyotókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!