Egyre fokozódik a feszültség az EU és az USA között a szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) kapcsán folytatott tárgyalásokat illetően. Amerikánál ezúttal az Európai Bizottság (EB) legutóbbi kör e-mailje verte ki a biztosítékot.

 

Az EB levélben figyelmeztette a tagállamok 28 EU-s nagykövetét, hogy ha az USA nem változtat a TTIP tárgyalásain képviselt álláspontján, akkor nem születik egyezség Barack Obama idén leköszönő amerikai elnök hivatali idejének lejárta előtt. Korábban a felek hangsúlyozták, hogy még az aktuális amerikai elnök regnálása alatt szeretnék tető alá hozni a megállapodást.

 

Az EB élesen kritizálta az USA kiköldött EU-s nagykövetét, mert az múlt héten keményen bírálta Phil Hogan mezőgazdasági EU-biztost, miszerint félrevezetően nyilatkozik a sajtóban.

 

 hirdetes_300x300  

A mindkét oldalon megjelenő kritikai felhang azért kapott teret, mert a 27 fejezetből álló szabadkereskedelmi megállapodás egyik legvitatottabb pontját illetően, a mezőgazdaságban (nem csak a mezőgazdasági termelés, de a génmódosított élelmiszerek is ide tartoznak) nem nagyon találkoznak az európai és az amerikai érdekek.

 

Ugyanakkor mindkét oldalra óriási nyomást helyeznek saját mezőgazdasági lobbicsoportjaik. Az európai vezetők egyelőre visszavonulót fújtak: Francois Hollande francia államfő a legutóbbi G7 csúcson azt mondta, Washingtonnak még meg kell őt győznie, mielőtt támogatná a TTIP-et.

 

Angela Merkel helyettese, Sigmar Gabriel vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a német kancellár nem szeretné, ha a tárgyalások során a „gyorsaság a minőség rovására” érvényesülne.

 

Politico.eu

Nyitókép: dailymail.co.uk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Csúnyán ráfaraghatunk az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre

 

 

TTIP: Génmanipulált világhatalom a láthatáron. Az óriáscégek már készülnek

 

Még az év vége előtt létrejöhet a TTIP

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!