Az elmúl tíz évben a számítógépes ismeretek a fizikai munkát végzők esetében is egyre inkább elvárássá váltak.

 

Ez derül ki az IVO intézet felméréséből, melyet a Profesia.sk álláskereső portál és az Accenture vállalat közreműködésével végeztek.

 

Az IVO reprezentatív felmérésében a kvalifikált kétkezi munkások 19 százaléka úgy nyilatkozott, hogy munkájuk során elengedhetetlen a számítógép és az irodai programok ismerete. Ez az arány még magasabb az üzemeltetési és kiszolgáló munkakörben dolgozók esetében.

 

 hirdetes_300x300  

Legalább az alapok

 

Esetükben 40 százalék azt állítja, hogy munkájuk megköveteli az általános irodai informatikai tudást, további 9 százalék pedig ennél magasabb tudásszinttel boldogul csak munkája során. A magasabb tudásszint ebben az esetben számítógép, notebook, és egyéb eszközök illetve applikációk kezelését jelenti.

 

A Profesia.sk portál adatai alapján a fent említett munkakörben elhelyezkedni kívánók 77 százaléka a felhasználói szintet jelöli meg az önéletrajzában. További 8 százalék programozói képességekről vall ugyanitt.

 

A másik oldalon, a munkáltatók elvárásai az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatnak. Míg 2011-ben a felhasználói szintű számítógépes ismereteket a munkáltatók 18 százaléka követelte meg, addig ez az arány 2015-re 12 százalékra csökkent. Ezek a számok a kétkezi munkát igénylő állásokra vonatkoznak.

 

A legnagyobb változás éppen a kétkezi munkát végzők esetében tapasztalható. 2005-ben ezen emberek túlnyomó többsége nem értett az információs-kommunikációs techonológiák (IKT) kezeléséhez. Tíz év alatt ez megváltozott.

 

Adaptációs probémák?

 

Azok száma nőtt szembetűnően, akik az IKT-t könnyen, vagy inkább könnyel sajátítják el. Az Ő arányuk 29 százalékról 69-re nőtt.

 

Az adaptáció nehezebben megy az alacsonyabban kvalifikált munkásoknak, mint azoknak akik magasabb végzettséggel rendelkeznek.

 

A legnagyobb adaptációs problémák az állástalanok közt jelentkeznek. Ezen csoport többségének jelentős adaptációs nehézségei vannak.

 

Az E-Skills és a munkerőpiac Szlovákiában nevű kutatás eredményei az IVO intézet 2005 és 2015 közt végzett reprezentatív kutatásából származnak.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: SITA (illusztrációs felvétel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!