Egyre nőnek a vagyoni különbségek az Európai Unió tagállamai között. Az ingatlanárak emelkedésének kösznhetően a németek gazdagodtak, míg a kétszámjegyű munkanélküliségi rátával birkózó déli államok elmaradnak.

 

A Hollandiához hasonló északi és a Portugáliához hasonló déli országok között régóta nagyobb volt a gazdasági eltérés, noha mindannyian az eurozóna tagjai. Csakhogy az utóbbi időben egyre nő a szakadék a két államcsoport között.

 

Míg a német és az osztrák lakosok vagyon 2015-ben 7 sázalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, addig Olaszországban és Spanyolországban csak fele ekkora volt a bővülés, a görögök vagyona pedig egyenesen csökkent (4 százalékkal).

 

 hirdetes_300x300  

A 19 tagállamot számláló eurozónában ez komoly feszültségeket indukálhat, tekintve, hogy a délen tapasztalható alacsony ingatlanárak alapjaiban rázzák meg a bankrendszert (gondoljunk csak az olasz vonatkozású UniCredit Bankról szóló vészjósló hírekről).

 

Államadósság és gazdasági növekedés szempontjából a dél-európai országok egyre inkább Japánhoz kezdenek hasonlítani, ahol a GDP 200 százalékát teszi ki az államadósság, a gazdaság pedig hosszú idő óta stagnál.

 

Bár közös pénznemük van, a déli országok árszínvonala mégis erőteljesebben emelkedett (infláció), aminek hatására lelassult a gazdasági növekedés. Az Európai Központi Bank elismerte, hogy a közös valuta-övezet létrehozásakor nem számoltak ekkora különbségekkel.

 

Reuters.com

Nyitókép: ekathimrini.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!