Európa számára fájni fog a britek tegnapi döntése. Nem csak azért, mert átrendeződnek az erőviszonyok, hanem azért is mert ez az eset precedenst teremthet.

 

Nagy -Britannia távozását Szlovákia is meg fogja érezni. Az elszakadás a szlovák GDP csökkenését is okozhatja, vélik az elemzők.

 

Británia elszakadása után már nem érvényes az eddigi erőegyensúly, és valőszínű, hogy nőni fog a német befolyás, úgy gazdaságilag mint politikailag egyaránt. Ezenkívűl valószínüsíthetó, hogy Kelet-Európa vagy Ázsia némely államai ki akarják majd használni az EU széttagoltságát

 

– vélekedik Pavel Drahotský a Saxo Bank cseh, magyar és szlovák részlegének igazgatója.

 

 hirdetes_400x285  

Szerinte a brexit hatásai két hullámban fogják elérni Britanniát.

 

Az első hullámot néhány óra vagy nap leforgása alatt fogja megérezni az ország. Valószínüsíthető a font, az brit értékpapírok és az egész szigetországi bankszektor gyengülése. A második hullám hatásai csak néhány hét vagy hónap leforgása után válnak nyilvánvalóvá

 

– mondta el Drahotský.

 

Az elemzők e mellett, már a referendum előtt felhívták a figyelmet arra, hogy a brit elszakadás a szlovák GDP-re is kihathat. A Saxo Bank szerint akár egytized százalékpontos visszaesés is várható.

 

Az eurozóna gazdasági növekedésének várható visszaesése jelentősen érintheti a szlovák exportot is, vélik a Szlovák Nemzeti Bank elemzői. Hozzáteszik, hogy kisebb mértékben ugyan, de a visszaesés a belföldi gazdasági szektorokban is megjelenhet. Az elemzők továbbá a szlovák gazdaság növekedésének gyengülését is előrevetítik.

 

Idén az elemzők 3,3 százalékos növekedés várnak, és, hogy 2018-ig 80 ezer új munkahely jön létre. A brexit ezt a várakozást úgy módosította, hogy 2020-ra 5300-al kevesebb új munkahely várható.

 

A Fidelity társaság elemzői azt a lehetséges forgatókönyvet vetítik előre, mely szerint további országok követhetik Nagy-Britániát.

 

A gazdasági hatásokon túl a brexit politikai következményei, a hosszú évek óta növekedőben lévő európai integrációra is nagy hatással lehetnek

 

– állítják az elemzők.

 

A európaellenes hangok főleg Olaszországban és Dániában erősödhetnek meg.

 

Az elkövetkező hónapokban magas lesz a politikai rizikó. Minden történést belpolitikai szempontból fognak megítélni

 

– tették hozzá a Fidelity elemzői.

 

forrás: teraz.sk

nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!