Több száz áruval megrakott teherautó és nagyjából 80 vasúti vagon vesztegel az orosz-fehérorosz határon, miután Moszkve betartva az év elején tett ígéretét korlátozza az Ukrajnából Kazahsztánba tartó áruk forgalmát.

 

Az érintett járművek csak a meghatározott belépési pontokon haladhatnak át a határon, a konténereket leplombálják, a rakományt pedig nyomkövető rendszerrel látják el. Ezen túl nem csak a Kazahsztánba, de a Kirgizisztánba tartó áruforgalmat is korlátozzák, így gyakorlatilag a Közép-Ázsiába tartó ukrán áruforgalom megbénult.

 

Kijev először Brüsszelhez fordult segítségért, hiszen a blokád az európai kereskedelmi hálózatokat is érinti, de az EU érdemben nem lépett az ügyben. Kijev ezért a Világkereskedelmi Szervezetnél  (WTO) is bepanaszolta Moszkvát. A WTO szabályzata nem engedi az átmenőforgalom akadályozását.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor az Európai Unió nemrég újra meghosszabbította az Oroszország elleni szankciók idejét, ami azért is érdekes, mert rengeteg kárt okoz az uniós iparban. A mostani orosz lépést közvetett revansként is fel lehet fogni.

 

Körkép.sk, Napi.hu

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!