Kínai befektetők 2016 első felében rekordösszegben, 72,4 milliárd dollár (65,4 milliárd euró) tranzakciós értéken tettek szert vállalati tulajdonrészre Európában – írja az EY nemzetközi tanácsadó vállalat csütörtökön közzétett tanulmánya.

 

A legtöbb vállalatátvételre Németországban kerül sor

Az év első felében 164 akvizícióban, illetve tulajdonrész-vásárlásban vettek részt kínai befektetők, közel annyiban, mint tavaly egész évben, amikor 183 tranzakció történt. A legtöbb vállalatátvételre, illetve részesedésvásárlásra Németországban kerül sor, ahol 37 tulajdonrész és vállalat került kínai kézbe. Franciaországban 23, Nagy-Britanniában 20 akvizíciót hajtottak végre kínai befektetők.

 

 hirdetes_810x300  

A Németországban már végrehajtott, illetve az idén még tervezett akvizíciók értéke 10,8 milliárd dollárra szökött fel a tavalyi 526 millió dollárról. Ennek fele, 4,7 milliárd dollár a Kuka robotgyártó vállalat átvételére szánt összeg.

 

A Kuka a harmadik legnagyobb kínai akvizíció lesz az idén Európában a svájci Syngenta vegyipari vállalat – még le nem zárt – 44 milliárd dolláros és a finn Supercell játékfejlesztő 8,6 milliárd dolláros üzlete után. A negyedik legnagyobb idei tranzakció pedig a német EEW hulladékhasznosító és energiaipari konszern átvétele a Bejing Enterprises Holding által.

 

A kínai befektetőket nemcsak iparvállalatok érdeklik

A kínai befektetők érdeklődése nemcsak iparvállalatokra korlátozódik  – hanem többek között klinikák, idősotthonok, illetve az utóbbi időkben gyógyszer- és biotechnológiai vállalatok megszerzésére is. Az EY a második negyedévben is „látványos” kínai felvásárlásokra számít annál is inkább, mert Európában számos alapkezelő igyekszik megválni egyes befektetéseitől.

 

A kínai befektetések nem veszélyeztetik az európai munkahelyeket

Az EY tanulmánya szerint a kínai befektetések rendszerint nem veszélyeztetik az európai munkahelyeket, mert a beruházók általában a helyi kapacitás megtartása mellett hajtanak végre kapacitásbővítést Kínában. Különösen igaz ez a fejlett technológiai ágazatokban, ahol a komplex know-how sok esetben lehetetlenné teszi a termelési kapacitás áthelyezését.

 

„Elmúltak már azok az idők, amikor acélöntödéket szereltek le és telepítettek át Kínába” – mutat rá a tanulmány.

 

 

 

Forrás: EY tanulmány

Nyitókép: economist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!