Bár a kormány a programnyilatkozatában a vállalkozói környezet javítását ígérte, a Peter Kažimír pénzügyminiszter – egyelőre – véleményezésre benyújtott törvényjavaslata ezzel ellentétesen cselekszik. Miközben némileg csökkentené a nyereségadót, olyan új adónemeket ró ki, amelyek összességében nem csökkentik, hanem méginkább megnövelik a vállalakozók terheit.

 

Eddig a vállalkozók a nyereségből kapott osztalékokból egészségbiztosítási járulék formájában 14 százalékot fizettek el, legfeljebb azonban 7200 eurót. Az új javaslat szerint valószínű, hogy 15 százalékos adókulcsot vetnek ki az osztalékra, aminek viszont nem lesz felső határa.

 

Ez az adókulcs nem csak a nagy vállalatokat érinti. Ha egy kisebb vállalkozás egy évben nyereségéből 200 ezer eurót fizetne ki részvényesének osztalékként, 30 ezer eurót kellene kifizetnie adóként, ami négyszer több mint eddig.

 

  hirdetes_300x300   
pasca-reklama-peniaze-banka-nestandard2_pravda_sk
No free lunch… állambácsinak azonban megnőtt az étvágya a választások óta. A közszolgáltatások fejlődésén egyelőre nem nagyon látni az irdatlan mennyiségű adóbevételeket. Forrás: Pravda.sk

 

Vannak hátulütők

 

Márpedig a jelenleg a szlovákiai vállalkozások, start upok legnagyobb gondja épp a finanszírozás, mivel túlságosan kiszolgáltatottak az uniós forrásoknak, magánbefektetőket pedig nehezen szereznek. Ezután valószínű, hogy még nehezebben.

 

A szakértők szerint hiába csökkentené így az új javaslat 1 százalékponttal a jogi személyek nyereségadóját, összességében nőnek adóterhek.

 

Különadó az üzletláncok forgalmára

 

A Rajo-ügy után kissé jogosabbnak tűnő intézkedés is helyet kapott a javaslatban: az üzletláncok forgalmára kivetett különadó, ami ellen azonban természetesen tiltakoznak az érintett vállalatok és diszkriminációs adóról beszélnek. Ennek nagyságáról egyelőre nincs információ.

 

Van mit a tejbe aprítani – de hova tűnnek a milliárdok?

 

Mindenesetre, a legtöbb szakember egyet ért abban, hogy az államkassza rendkívül jól áll anyagilag. Az INESS intézet elemzője, Martin Vlachynský szerint a kormány adóteher-növelése negatívan befolyásolja Szlovákia gazdasági környezetét. „A több adó kevesebb forrást jelent a vállalkozásbővítés számára”, mondta a szakértő.

 

Vlachynský elutasítja a kormány azon lépését, hogy a költségvetés konszolidációjával emeli meg az adóterheket.

 

„Csak ebben az évben a kormány 2,4 milliárd euróval több adóbevételre tesz szert, mint ahogy azt eredetileg 2013-ban tervezte, de a költségvetési hiány a tervezettnél kisebb mértékben, 400 millió euróval csökken”

magyarázta.

 

Ez azt jelenti, hogy a kormány a nagyobb adóbevételeket nem a közfinanszírozás javítására használja fel, hanem újabb költekezésekre, amelyek az elmúlt négy évben 4,5 milliárd euróval nőttek.

 

Mire költi el a kormány a plussz bevételeket? Túlárazott eszközbeszerzésre már volt példa... Forrás: Sme.sk
Mire költi el a kormány a plussz bevételeket? Túlárazott eszközbeszerzésre már volt példa… Forrás: Sme.sk

 

Aktuality.sk, HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!