A tokiói tőzsdén olyan magasságokba kúszott a Nintendo árfolyama, hogy a cég ezek alapján kiszámolt értéke a Sonyé fölé emelkedett.

 

bloomberg
forrás: ign.hu / bloomberg

 

A Nintendo értéke már több mint negyven milliárd dollár, a Sony „csak” 38.4 milliárdot ér. A trónfosztás nem példátlan, legutóbb például 2014 januárjában történt meg ez, igaz, akkor mindkét cég gyengébb formában volt, akkor 18.4 milliárdnál történt a vezetőváltás.

 

A Pokemon GO sikere ráadásul mindenkit az égbe repít, ha valahogy a vonzáskörzetbe tud kerülni: a McDonald’s japán ágának részvényei egy nap alatt 23%-kal emelkedtek meg csak azért, mert a gyermekmenükhöz Pokemon-figurákat kezdtek el osztogatni. Mindez úgy, hogy Japánban a szervergondok miatt még mindig nem jelent meg a játék…

 hirdetes_810x300  

 

poke
Pillanatképek a játékból. forrás: sector.sk

 

Az alkalmazás ingyenes, amit a Niantic, a Google egykori (de azóta leválasztott) startupja fejlesztett iOS és Android operációs rendszerekre. A játékosoknak a rajzfilmekből jól ismert figurákat, virtuális pokémonokat kell gyűjtögetniük a valós világban. Nem is mindegy, hogy milyen környezetben tartózkodunk, vízközelben például vízi-, temetők mellett pedig szellem-pokémonokat találunk.

 

Nem ez az első játék, amire „rákattannak” a felhasználók. Emlékszünk még az Angry Birdsre, vagy a Candy Crush Saga nevű okostelefonos játékra, amelyek igen szép karriert futottak be. Utóbbi esetén például a fejlesztők pszichológusokkal dolgoztak együtt, hogy minél addiktívebb legyen a játék, ami a népszerűségét figyelembe véve jól sikerült.

 

adat
Az Apple operációs rendszerét használók már többet játszanak, mint facebookoznak Amerikában. forrás: comicbook.com

 

Az eddigi adatok alapján a játék keresettebb az interneten, mint a pornó, több napi felhasználója van, mint a Twitternek és nagyobb napi aktivitást vált ki, mint a Facebook. Mindez persze sokszor veszélyes is lehet, a figyelmetlenség miatt már több baleset is történt világszerte. Az alábbi videón egy ember az autójából kipattanva rohan egy ritkán elkapható Pokémon után, többedmagával:

 

https://www.youtube.com/watch?v=SDsiJCQSmvk

 

hu.ign.com/hvg.hu/portfolio.hu
borító: macworld.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!