Az EU-s egészségügyi kártya a nyaralásra nem elég

 

A legtöbbünk már rendelkezik európai egészségügyi kártyával. A kártya, bár hasznos, a legtöbb esetben nem nyújt kellő védelmet még az EU-tagországain belül sem. Ha kirándulásunk alatt kellemetlen baleset történik, utazási biztosítás nélkül az ember kétszer „szenved”: az egészségügyi problémák mellett még mélyen a pénztárcába is kell nyúlni.

 

Mire elég az EU-s egészségügyi kártya?

 

 hirdetes_810x300  

Az egészségügyi kártya lehetővé teszi, hogy Európa szerte ugyanolyan egészségügyi ellátást kapjunk, mint az adott ország lakosai. Amit tudatosítanunk kell, a legtöbb EU-s tagállamban az egészségügyi rendszer sokkal költségesebb a lakosság számára mint Szlovákiában, és gyakori a magas önrész fizetése.

 

Az egészségügyi kártya csak az állami kórházakban érvényes, így kötelesek elfogadni minden EU-s egészségügyi állami intézményben. Számíthatunk rá ismétlődő megbetegedések esetén is.

 

Értsd: ha már eleve kezelés alatt állunk – cukorbetegség, esetleg rendszeres dialízisre szorulunk, előzetes egyeztetést követően ellátnak a külföldi országban is. Ez talán az egyik legnagyobb előnye az EU-s kártyának, így sok beteg fiatalnak teszi lehetővé a könnyebb szabad mozgást az EU-n belül. Egy Erasmus tanulmányút  eddig szinte elképzelhetetlen volt ezeknek diákoknak.

 

Miért van szükség mégis utazásbiztosításra?

 

A tapasztalt utazók tudják, hogy a balestek a kirándulások gyakori kísérői, és nincs mindig állami kórház a közelben. Az utazásbiztosítás pont ezen esetekre szakosodott. A kivizsgálásoktól a kórházi ellátáson át az esetleges hazaszállítás költségéig állja számlánkat.

 

zs1

 

Az önrész egyes esetekben elérheti a több ezer eurót is, ennek költségét szintén téríti a nyaralásra megkötött biztosításunk. A fogászati kezelések során, esetleges implantátumok költségeinél is számíthatunk a biztosításunkra. Gyakori opció, hogy átfizetik hozzátartozónk elszállásolását a kórházhoz közeli hotelban. A legsúlyosabb esetben pedig a hazaszállítás költségeit is állja a biztosítónk.

 

A balesetek  gyakoribbak, mint gondolnánk. Az alábbi táblázatban egy biztosítótársaság 2015-ös legköltségesebb biztosítási eseteit szedtük össze, feltüntetve a kezelési költségek összegeit. Egyes esetekben a balesetet szenvedett kirándulóknak akár 145.000 eurót is ki kellett volna csengetniük saját zsebből.

 

Ország Ellátás költsége Eset leírása
USA  145 000 € Autóbaleset – komoly fejsérülés
Kuba  120 000 € Neurológiai megbetegedés – bénulás
Németország  56 000 € Infarkt és operáció
Olaszország  40 000 € Fejsérülés
Tunisz  25 000 € Lépcsőn történő elesés
Törökország  21 000 € Neurológiai sérülés – kézzsibbadás
Ciprus  18 000 € Ételmérgezés
Nagy Britannia  16 000 € Tüdőgyulladás
Libéria  15 000 € Autóbaleset – elhalálozás
Nepál  15 000 € Ínszakadás – kezelés + helikopteres szállítás

*forrás: Allianz.Sk

 

Nem érdemes tehát utazás során ezen spórolni, pláne, hogy ez az egyik legjelentéktelenebb tétele a nyaralás büdzséjének. Egy 7 napos utazásbiztosítás nem kerül többe mint 5 euró/fő! (forrás: www.preveruj.sk)

 

Online is megköthető

 

Egyre több biztosítási termék megköthető online, aláírás nélkül. A szükséges személyi adatok megadását követően,  a feltételek elolvasása és beleegyezése után máris megkapjuk emailben a szerződésünket. A törvény szerint a befizetéssel kifejeztük szándékunkat a szerződés megkötésére, így a szerződés érvényes aláírás nélkül is.

 

zs2

 

A legfontosabb a kis segélykártya, amely baj esetén tartalmazza a szükséges telefonszámokat. Amennyiben a biztosítást legalább egy hónapra kötöttük, 14 napon belül visszaléphetünk a szerződéstől. Rövidebb idő esetén erre nincs lehetőségünk.

 

Mit tegyünk, ha…?:

 

Orvosi ellátás esetén

 

Fontos, hogy a biztosításunk nálunk legyen. Ha az orvos nem fogadná el, a kezelést helyben kell kifizetnünk. Fontos, hogy a befizetésről pecséttel és aláírással ellátott igazolást kapjunk aktuális dátummal. Az eredeti orvosi leletekre is szükségünk lesz. E dokumentumok felmutatása után a biztosítótársaság megtéríti költségeinket.

 

Ha kórházi ellátásra szorulunk

 

Ebben az esetben mindenképp tárcsáznunk kell a biztosításhoz mellékelt segélykártyán található számot. Ezután pedig keressük fel a legközelebbi ajánlott kórházat.

 

Balesetet vagy sérülést/kárt okoztunk

 

A megfelelő reakció ebben az esetben is a segélyszám tárcsázása. Sokszor a tolmácsolásban is segítséget nyújtanak. Ilyenkor lépésről-lépésre segítséget nyújtanak a számunkra telefonon keresztül. Szintén fontos dokumentálni az egész esetet, majd később ezeket felmutatni a biztosítótársaságnak.

 

Poggyászproblémák

 

Ha eltulajdonították poggyászunk, mindenképp jelentsük a helyi rendőrségen és szerezzük be az esetről a rendőrségi protokollt, amelyben az eltűnt tárgyak listája szerepel. Amennyiben poggyászunk nem kerül elő 2 nap után sem, a biztosító megtéríti az okozott kárt a szerződésben található felső határig.

 

Sikerült olyan dologról írnunk, amelyről eddig nem tudott? Találkozott valamivel, ami cikkünkbe nem fért bele és megosztaná velünk tapasztalatát? Várjuk kommentben!

 

Zsupcsan Zoltán, pénzügyi tanácsadó

 

Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit kommentben, vagy a korkep(kukac)korkep(pont)sk email címen is feltehetik. A pénzügyi kérdéseiket a szerző a zupcanz(kukac)gmail(pont)com email-címen várja.

 

A szerző korábbi cikkei itt.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!