Milyen lenne gyakrabban fizetést kapni? A bér kifizetésének gyakorisága általában a munkáltatótól függ. A teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak általában havonta kapnak fizetést. Vannak más változatok is, mint a heti, vagy a két heti fizetés, Szlovákiában azonban ezekre csak elvétve akad példa.

 

Az álláskereső weboldalak és közvetítő irodák az esetek többségében havi fizetést hirdetnek, heti bért viszont csak nagyon kevés munkáltató kínál. A Paylab.com felmérése szerint a szlovákiai munkáltatók mindössze 1 százaléka ad hetente fizetést alkalmazottainak, 68 százalékuk fizet havonta, 26 százalékuk pedig évente.

 

„A heti fizetés nem csak Szlovákiában, de a világ legtöbb részén különlegesnek számít”

 

erősítette meg a felmérés eredményét Miroslav Dravecký, a Platy.sk munkatársa. A fizetés gyakoriságát a törvény nem szabja meg, tehát a munkáltatónak lenne mozgástere, csak nem használják ki.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: sme.sk
Forrás: sme.sk

 

Külföldön gyakoribb a heti lebontás – de plusszkiadással jár

 

Az Egyesült Államokban a heti fizetésen kívül a két heti, vagy a félhavonta történő fizetés is számításba jön. A két utóbbi között van némi különbség: évente félhavonta történő fizetésből 24 van,két hetiből 26-27. Ezért könyvelési okokból a kétheti lebontást nem szeretik a vállalkozók, nem is kínálják alkalmazottaiknak.

 

A dolgozó hétköznapi emberek többsége ellenben üdvözölné a gyakoribb fizetéseket – feltéve, hogy az nem csökkenti a bér nagyságát. Csakhogy erre sajnos jó esély van. A gyakoribb pénzmozgás költségekkel jár a cég és a vállalakozó számára, a túlórák, illetve szabadságok kiszámítása is bonyolultabb. A több tucat embert foglalkoztató cégek azzal érvelnek, hogy több irodai alkalmazottat kellene felvenniük a többlet papírmunka elvégzésére.

 

Forrás: aktuality.sk
Forrás: aktuality.sk

 

Miért ilyen népszerű a havi fizetés?

 

A havi bér népszerűségének egyszerű gyakorlati okai vannak. A háztartások több kiadása is havonta jelenik meg – gáz, áram, mobiltelefonok, biztosítások, stb. – a szakértők ezért lélektani szempontból előnyösebbnek tartják a havi fizetést.

 

A heti bér szószólói szerint azoknak a munkásoknak kifejezetten előnyös lehet a heti fizetés, akik kevésbé tudják beosztani pénzüket. Ők így minden héten pénzhez jutnak, amiből mindennapi kiadásaikat fedezhetik.

 

Persze a háztartások oldaláról figyelembe kell venni azt is, hogy ha egy háztartásban két kereső is van, kifejezetten előnyös lehet, ha egyikük hetente kap fizetést – épp a fenti okok miatt.

 

eTrend.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!