Az Eperjesi kerületen belüli lakhely, szakközépiskolai végzettség, 25 és 34 év közötti életkor. Leggyakrabban így jellemezhető a külföldön dolgozó szlovákiai. 2016 első negyedévben a külföldi munkavállalók az összes munkaerő 6,5 %-kát teszik ki  – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 

A jobb munkalehetőség érdekében 2016 első negyedévében 160 000 szlovákiai emigrált külföldre.

 

„A külföldi munkavállalók közül a legtöbben az Eperjesi kerületből származnak. Őket azok a szlovákiai polgárok követik – minden hatodik lakos esetében, – akiknek a lakhelye a Zsolnai és a Kassai kerületben található”

 

nyilatkozták a banki analitikusok.

 

 hirdetes_400x285  

A fiatalok körében vonzó a külföldi munkavállalás

 

Az életkor tekintetében a külföldön való munkavállalás a 25 és 34 év közötti fiatalok számára a legvonzóbb.

 

„2016 első három hónapjában mintegy 53 000 szlovákiai dolgozott külhonban. Ezeknek a munkavállalóknak a harmadát a 25 és 34 év közötti korosztály teszi ki”

 

nyilatkozták a szakértők.

 

Éppen arról a korcsoportról van szó, akik tapasztalattal rendelkeznek az idegen nyelvek terén, nincsenek kötelezettségeik és hívogató számukra a jobb megélhetési lehetőség, valamint a tapasztalatszerzés.

 

Nagy részük érettségi nélküli

 

A szlovákiaiak közül azonban szép számban képviselteti magát a 35–54 éves korosztály is. Ebből a generációból 74 000 szlovákiai vállal munkát külföldön.

 

A külföldi munkavállalók 44 %-kát az érettségi nélküli, szakképző iskolát végzettek teszik ki. Utánuk következnek azoknak a szlovákiaiaknak a kétötöde, akik középiskolai végzettséggel rendelkeznek, míg egyetemi végzettséggel a szlovákiaiak 15 %-ka dolgozik külföldön.

 

A munkavállalók leggyakrabban az építőiparban, az egészségügyben, a szociális szolgálatatások terén, vagy az iparban találnak megélhetési lehetőséget.

 

Ausztria a legvonzóbb

 

A szlovákiaiak körében Ausztria számít a legkedveltebb külföldi országnak, ahol 50 600-an dolgoznak.

 

„Ausztria egyöntetűen a magas életszínvonala és a magas kereseti lehetősége miatt számít nyertesnek. Emellett egyszerűen és gyorsan megközelíthető”

 

nyilatkozta az elemző.

 

A dobogó második helyét Csehország foglalta el, ahol a szlovákiaiaknak a negyede vállal munkát.

 

Azonkívül, hogy Csehország könnyen elérhető, a közkedveltségén nagyot lendít, hogy a szlovákiaiak számára nincsenek nyelvi korlátok, sőt az átlagfizetés is magasabb Szlovákiához képes. A szomszédos ország mellett továbbra is csábító országnak számít Németország, ahol 30 000 szlovákiai keresi a mindennapi betevőre valót.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: minap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!