Már több a gázvállalat, mint az olajcég – írja a Bloomberg legutóbbi elemzésében. A gazdasági hírportál szerint a hatalmas olajmultik igyekeznek új, a fekete aranyhoz hasonló nyereséggel kecsegtető energiaforrásokra átállni. A legvalószínűbb alternatíva a földgáz.

 

Hatalmas pénzeket fektetnek az olajipari vállalatok, hogy a jövőre felkészülés céljából alternatív bevételforrásokra tegyenek szert. Ausztráliában például a Shell 667 hektáron elterülő folyékonygáz-előállító üzemet működtet, ahova 2500 kútból érkezik a gáz, ami aztán cseppfolyósításra kerül, majd hajóra teszik őket.

 

A szén a nagy konkurencia

 

 hirdetes_810x300  

Jelen pillanatban a szén a nagy konkurencia, de a zöldenergia felé való fordulást a vállalatok komolyan veszik. A gáztüzelésű erőművek ugyanis sokkal kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, mint a széntüzelésűek. Ráadásul megépítésük sem kerül annyiba. Sokan azt emelik ki, hogy a gázerőművek jól kombinálhatók a nap- és szélerőművekkel – működésük nem az időjárás függvénye.

 

Az olcsó szén azonban visszafogja az átállást, igaz azonban az is, hogy a zöldenergia jóval gyorsabban tör utat magának, mint ahogy az olajmultik számították.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: adelaidenow.com.au

 

Kapcsolódó cikkek:

Új megvilágításban a szír polgárháború okai

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!