A központi raktárak kiszolgálását már hosszabb ideje az automatizálás uralja. Mára azonban a technikai forradalom az épületek rendbentartását is elérte. Mindez  azoknak a munkaerőknek a tömeges csökkenéséhez fog vezetni, akik vagy egyáltalán nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, vagy csak a minimális képzettség adatott meg számukra.

 

Az egyszerű robotok és a fűnyíró robotok a változás első nyilvánvaló jelzéseinek számítanak. Sok munkás ezáltal a munkafolyamaton kívülivé válik és analfabétának minősül, ugyanis a robotokkal nem tudja felvenni a versenyt.

 

A kétkezi dolgozók helyébe a robotok lépnek

 

 hirdetes_300x300  

Feltételezések szerint az automaták idővel a segédüzemi szolgálatatásban dolgozók 30 %-át pótolni fogják. Ez azt jelenti, hogy mintegy 5 millió munkanélkülivel számolhatunk a munkaerőpiacon .Olyan létszámról van szó, amely többszöröse annak a bevándorló áradatnak, amely az utolsó években a kontinensünkre érkezett.

 

Csak a barkácsolás marad

 

Ausztriában az épületek és környékük takarításáról mintegy 270 ezer személy gondoskodik. A digitálisan működő takarítóeszközökkel visszatérhetnek a barkácsolók alkalmazásához, akiknek nem marad más munkájuk mint hogy a robotok melletti segédmunkát elvégezzék: beállítsák őket eredeti pozíciójukba, amikor éppen átfordulnak vagy felbillennek.

 

A modern épületeket illetően egyre magasabbá válnak az igények, így idővel olyan high-tech berendezések felszerelésre kerül sor, amelyek a legalacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek. Ezek a berendezések azonban rendszeres karbantartást igényelnek ahhoz, hogy ne okozzanak nagy károkat.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: fataj.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!