Az alternatív, megújuló energiaforrások közül a legjelentősebbek közé a szélerőművek tartoznak, melyeket ún. szélfarmokon csoportosítanak. Felépítésük, telepítésük ott gazdaságos, ahol a működtetésükhöz elengedhetetlen szélenergia az én nagyobb részében a rendelkezésre áll.

 

 Az Egyesült Államok, Kína, Németország, Dánia mellett Skócia is azon országok  közé tartozik, ahol a szélerőművekből nyert energia komoly szerepet játszik az ország energiaellátásában.

 

Sőt!  Skóciában, augusztus 7-én a szélturbinák annyi áramot termeltek (39 545 MWh), hogy azzal teljes terjedelemben fedezni tudták az ország aznapi  áramszükségletét (37 202 MWh). A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a szél energiája az ország aznapi áramigényének 106 %-át fedezte.

 

 hirdetes_400x285  

Egy hurrikán és kihatásai

 

A nem mindennapi teljesítmény elérését nem mindennapi körülmények biztosították. Augusztus 7-én Skóciában egy hurrikán söpört végig. A nagy erejű szél eredményeként a szélerőművek annyi energitá termeltek, hogy az nagy mértékben meghaladta a napi igényeket. A skót energiahálózat-üzemeltető, a National Grid  ezért arra szólította fel a szélfarmokat, hogy állítsák le a turbinákat.

 

A meteorológiai intézet aznapra sárga riasztást adott, a széllökések ereje elérte a 185 km/óra sebességet, ugyanakkor a fogyasztás a megszokottnál alacsonyabb volt, a 25 C hőmérséklet nem igényelte pl. a légkondicionálók fokozott használatát sem.

 

Erőteljes a megújuló energia támogatása

 

Skócia erőteljesen  támogatja a megújuló energia termelését, melynek eredményeként éves szinten már az ország energiaszükséglet felét ilyen módon biztosítja. Lang Banks, a skót World Wide Fund for Nature (Természetvédelmi Világalap)  vezetője azt nyilatkozta, hogy folytatni kell a megújuló energiatermelés támogatását, az alacsony szénigényű gazdaság kialakítását. Megítélése szerint a skót kormánynak olyan energiastratégiát kell megvalósítani, hogy 2030-ra az ország telejes energiaigények felét megújuló energiaforrásokból tudják biztosítani.

 
Termeléskiesésért kárpótlás

 

A szélerőművek üzemeltetőinek a termelésük kényszerű leállításáért a energiahálózat-üzemeltető  5,5 millió font (kb. 6,45 millió EUR) kompenzációt fizetett ki.

 

Az intézkedés  a 2010 óta hatályban lévő szabályzat eredménye, amely szerint ha az energiakínálat meghaladja a hálózat kereteit, akkor bizonyos erőműveket lekapcsolnak, ennek költségeit pedig a fogyasztók fizetik meg. Ezek a költségek az elmúlt években folyamatosan növekedtek. A National Grid 2013-ban 50 millió fontot, 2014-ben 65 millió fontot, 2015-ben pedig majdnem 100 millió fontot fizetett a szélerőmű szolgáltatóknak.

 

A National Grid a korántsem kis összegek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a háztartásoknak még mindig kisebb költséget jelent egy-egy napra leállítani az erőműveket, mint egy olyan energiahálózatot kiépíteni, amely a különösen szeles napokon termelhető energiamennyiséggel is meg tud birkózni.

 

Jövőbetekintő fejlesztés

 

A jelenlegi skóciai energiaellátó hálózat jó működését az is jelezi, hogy egy olyan 1 milliárd font értékű fejlesztésen dolgoznak, amely biztosítaná az elektromos energia Skóciából Angliába való kivitelét. A fejlesztés befejezése 2017 nyarára várható

 

Nyitókép:  bloomberg

 

alternativenergia.hu, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!