A finn kormány 2017 elejétől egy kimondottan érdekes projektet dolgozott ki, amely mérföldkő lehet a végső döntéshez vezető úton. Kétezer kiválasztott személynek az állam 560 eurós garantált bevételt kíván nyújtani tekintet nélkül arra, hogy az illető személyek dolgoznak-e vagy sem.

 

Egy olyan pénzösszegről van szó, amelyet az államtól bármilyen feltétel nélkül megkapna az összes polgár. Tekintet nélkül arra, hogy egy gyesen lévő anyukáról, egy dolgozó egyénről vagy munkanélküliről van-e szó. A garantált bevételnek helyettesítenie kéne azokat béreket és pénzszolgáltatásokat is, amelyeket az emberek kapnak.

 

Az első ország

 

 hirdetes_810x300  

Finnország lehet így az első európai ország, ahol nemzeti szinten fogják kipróbálni és vizsgálni a garantált bevételt – informált erről az AFP ügynökség.

 

Szeptember 9-ig a finneknek nyilvános konzultáció elé kell benyújtaniuk a végleges törvényjavaslatot.

 

A garantált bevételt jelenleg kétezer, produktív korban lévő személynek kellene megkapnia. A választás pedig véletlenszerűen történik. Ezután a kormány a végeredményeket egy olyan hasonló nagyságú embercsoporttal szeretné összehasonlítani, akik a garantált jövedelemben nem részesültek.

 

A projekt egyébként a jelenlegi miniszterelnök választási fogadalmainak egyike, valamint Juh Sipilä vállalkozó keze is benne van a dologban. Ő ugyanis azt reméli, hogy a garantált bevétel bevezetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy több munkalehetőség szülessen, valamint ezáltal egyszerűsödik a szociális juttatások kifizetése.

 

Amennyiben ez a projekt Finnországban beválik, akkor az ország bevezethetné a garantált bevételt az összes polgár számára, mégpedig állandóan. Ebben az esetben – az egykori információk szerint – ez az összeg elérhetné hónaponként a 800 eurót is.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: mindennapi.hu

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!