Ma kezdetét vette a világ 20 legfejlettebb gazdaságát összefogó G20 csoport történetének 11. találkozója. A G20 országainak vezetői a kínai Hangcsou városában ülésezek szeptember 4-5. között. A találkozó központi témája a globális gazdaság újraindítása.

 

Xi Jinping kínai elnök a tárgyalások kezdetén kijelentette, hogy a G20 vezetői hagyják az „üres fecsegést” a gazdaság újraindításának kérdésében. Xi kiemelte, hogy a gazdaság talpra állításához számos pénzügyi és kereskedelemi kihívást kell teljesíteni.

 

Az aggodalom nem alaptalan, az IMF a várható globális növekedési kilátásokat visszavágta – mégpedig a Brexit miatt – 2016-ra 3,1 százalékot, 2017-re 3,4 százalékot prognosztizálva.

 

 hirdetes_810x300  
960x0_xi_forbes_com
Xi Jinping kínai államfő. Részben jogos az általa alkalmazott felszólítómód. Kína mentette ki a globális gazdaságot a 2008-as világválság után. Több millió kínai lépett be a munkaerőpiacra, és a kínai átlagpolgár egyre többet kezdett fogyasztani. Persze Kínában is rengeteg probléma van az árnyékbankredszertől az ipari kapacitás kihasználatlanságáig. Forrás: Forbes.com

 

 Mi a G20?

 

Ez az idei csúcs a világ húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaságát összefogó G20-ak tizenegyedik csúcstalálkozója. A G20-ak tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország, valamint az Európai Unió.

 

Ezek az országok együttesen a világ GDP-jének 90%-át, a globális kereskedelem 80%-át és a Föld népességének kétharmadát adják.

 

Barack Obama amerikai elnök számára ez az utolsó G20 találkozó, míg Theresa May brit miniszterelnöknek az első. Az Európai Uniót Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselik.

 

Barack Obama amerikai és Xi Jinping kínai elnök a G20 mostani találkozóján jelentik be, hogy Kína és az USA csatlakozik a  Párizsi Klímaegyezményhez. Forrás: theguardian.com
Barack Obama amerikai és Xi Jinping kínai elnök a G20 mostani találkozóján jelentik be, hogy Kína és az USA csatlakozik a Párizsi Klímaegyezményhez. Forrás: theguardian.com

 

Obama: az EU fontosabb, mint a britek

 

Barack Obama kiemelte az EU és az USA között készülő Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezmény (TTIP) fontosságát, és kiemelte, hogy a TTIP tárgyalásainak korábban kell megvalósulniuk, mint a Nagy-Britannia kiválásáról szóló brit-uniós egyeztetéseknek. Hozzátette, hogy szabadkereskedelmi tárgyalásokat először az EU-val folytatna, és csak utána az Egyesült Királysággal.

 

A legfrissebb hírek szerint Franciaország és Németország részéről koránt sem olyan biztos a TTIP támogatása. A francia kereskedelmi államtitkár néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy Franciaországban már nincs politikai akarat a szabadkereskedelmi egyezmény nyélbe ütésére.

 

Theresa May brit miniszterelnök elmondta, hogy a Brexit nem jelent veszélyt Nagy-Britannia legnagyobb nukleáris beruházására. A Hinkley-Point-i atomerőmű-projekt teljes értéke eléri a 18 milliárd fontot (cca. 21,5 milliárd eurót), a megvalósításhoz szükséges tőke legnagyobb részét Kína biztosítja.

 

Az Unió képviselői Kínát kritikával illették, amiért olcsó acéllal árasztják el Európát. Jean-Claude Juncker azt mondta, Kínának kezelnie kellene az ipari többletkapacitás problémáját, ami miatt az európai acéliparban rengeteg munkahely szűnt meg. Egyúttal védelmükbe vették az Apple-re Brüsszel által kirótt nagy bírságot – adóelkerülés miatt 13 milliárd eurót róttak ki az amerikai székhelyű multicégre.

 

 

BBC, Körkép.sk

Nyitókép: scmp.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!