Egy barátomtól hallottam az alábbi mondást, azóta is ez az egyik kedvencem:

 

– Ha több pénzem lenne, takarékoskodnék…

– Nem-nem. Ha takarékoskodnál, több pénzed lenne.

 

Egyesek számára a spórolás nehézkes, a legtöbben azonban szüleinkől látva igyekszünk eltenni egy keveset a havi keresetünkből. Mai írásomban bemutatom azokat az alapfogalmakat, amelyeket a spórolni vágyó embernek ismernie kell, mielőtt takarékoskodni kezd.

 

Illetékek

 hirdetes_300x300  

 

A matrac alá eltett pénz bizony nem kerül egy centünkbe sem illetékek szempontjából, de nem is hoz hasznot.  Takarékszámla nyitása, esetleg invesztíciós vagy brókerszámla nyitása már illetékkel jár. A spórolás megkezdése előtt járjunk utána az illetékek pontos nagyságának, és ne hagyjuk, hogy megválaszolatlan kérdéseink maradjanak. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy a legtöbben ezen illetékeket nem ismerik vagy könnyelműen kezelik.

 

Kép: /privatbankar.hu

 

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogyan okozhatnak az illetékek akár több ezer eurós veszteséget is.

 

Kockázat/haszon arány

 

Ez a két fogalom kéz a kézben jár, ha befektetésekről beszélünk. A nagyobb haszon általában magasabb rizikóval jár, míg fordítottan ez nem mindig igaz: ami rizikós, az nem feltétlenül kifizetődő. A lekötött betétek például kevésbé kockázatosak, mint a részvények vagy a tőkealapok, de a hozamuk a legkisebbek közé tartozik. Utóbbiaknál, valamint még az ETF-eknél is kénytelenek vagyunk nagyobb kockázatot vállalni, de ezáltal a célhozam is sokszorosa a banki betéteknek.

 

Diverzifikálás (kockázatmegosztás)

 

A magas haszon mindig rizikóval jár, amelyet azonban csökkenthetünk. Erre való a diverzifikálás. A diverzifikáció során nem egy, hanem több értékpapírt vásárolunk, mivel így a kockázat is megoszlik, ezáltal csökken. Ha például tőkealapokon keresztül takarékoskodunk, érdemes mind földrajzi, mind ágazat szerint is különböző alapokat keresnünk: nagyon veszélyes lenne például hosszútávon kizárólag a japán IT szektorba fektetni az összes pénzünk.

 

zs1

 

Idő

 

Az effektív takarékoskodó tisztában van azzal, hogy mit, mennyi időre tervez, ezért a megfelelő lehetőség kiválasztásánál kulcsfontosságú számára az időtartam meghatározása. Az alapján, hogy mennyi idő után szeretnénk jelentős haszonnal számolni, érdemes a spórolást minél hamarabb elkezdeni és utánaszámolni, hogy az elvesztegetett évek alatt mennyi pénztől esünk el.

 

Adók

 

A befektetésünk adóköteles. Sok esetben a megtakarítás végéig is elodázhatjuk az adó befizetését, ahelyett, hogy a  bankokhoz hasonlóan havonta adóznánk spórolásunkból.

 

Infláció

 

Az infláció a pénz elértéktelenődése az ár növekedésének következtében. Az utóbbi 10 évben átlagosan évente 2,3%-al növekedtek a termékek, valamint a szolgáltatások árai Szlovákiában. Ha olyan helyen takarékoskodunk, ahol a haszon nem éri el ezt a százalékot, reálisan egyáltalán nem gyarapítjuk vagyonunkat. A számlánkon ugyan nem lesz kevesebb pénz, de sokkal kevesebb termékre vagy szolgáltatásra válthatjuk be, mint eredetileg. Az effektív takarékoskodó csak az infláció feletti haszonnal számol.

 

Az infláció szemléltetése/forrás: internet

 

Ha a cikk elolvasása után nem sikerült választ adnod magadnak minden egyes kérdésre, akkor nagy valószínűséggel nem takarékoskodsz effektíven. Ne hagyd, hogy a félretett pénzedet felemésszék a fölösleges illetékek, kockázatok, vagy az infláció. Járj utána a megfelelő információknak, vagy kérj segítséget, ha nem tudod, hol dolgozhat rád a pénzed a legjobban.

 

A PÉNZT FONTOS MEGKERESNI, DE MÉG FONTOSABB OKOSAN GONDOZNI.

 

Sikerült olyan dologról írnunk, amelyről nem tudtál? Találkoztál olyasmivel, ami a cikkbe nem fért bele, és megosztanád tapasztalatodat a témában? Várjuk kommentben!

 

Zsupcsan Zoltán, pénzügyi tanácsadó

 

Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit kommentben, vagy a korkep(kukac)korkep(pont)sk email címen is feltehetik. A pénzügyi kérdéseket a szerző a zupcanz(kukac)gmail(pont)com email-címen várja.

 

Nyitókép: netmaxx.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!