Szlovákiában jövőre legalább a havi átlagnyugdíj 2 százalékával növekszenek majd a nyugdíjak. A nyugdíjemelési javaslatot Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (MPSVR) javasolja, amelyet a parlament második olvasatba küldött.

 

A munkaügyi tárca közlése szerint 2017-ben a nyugdíjak, kivéve a kiegyenlítő pótlékot, egy meghatározott százalékkal növekszenek. Ez az érték a fogyasztói árak  évközi növekedése 90 százalékának és az átlagfizetés növekedése 10 százalékának összegéből alakult ki. Az adatok forrása a Szlovák Statisztikai hivatal által közzétett, az előző naptári év első félévére vonatkozó adatai.

 

A fogyasztói árak csökkenése miatt, mely nagy mértékben befolyásolja a nyugdíjak növekedésének nagyságát, 2017-ben csak egy minimális összeggel növekednek majd a nyugdíjak.

 

„Annak érdekében, hogy bebiztosítva legyen a nyugdíjak emelése a nyugdíjasok számára elfogadható összegben, 2017-ben az adott típusú átlagnyugdíj emelése legkevesebb a havi összeg 2 százaléka lesz.”

 

-javasolja a munkaügyi minisztérium.

 hirdetes_810x300  

 

Emelik a baleseti járadékot

 

A törvénymódosítás tartalmazza a baleseti járadék módosítását is, itt is 2 százalékos növeléssel. A munkaügyi tárca kiegészítése szerint a túlélő baleseti járulék, az egyszeri kár maximális összege, a gyógykezeléssel kapcsolatos költségek és a temetéssel kapcsolatos költségek térítésének összege a baleseti járadékkal azonos módon növekszenek.

 

Ha a jelenlegi törvény maradna érvényben, akkor jövőre 1,40 euróval növekednének a nyugdíjak. Ján Richter tárcavezető szerint a kormány érdeke megoldani a felértékelés összegének kérdését, ezért az általa benyújtott javaslat szerint ha a valorizáció összege nem éri el a minimum 2 százalékot, akkor is megmarad a 2 százalék. Ez 8,20 eurót jelent.

 

Hozzátette, hogy lesz elég pénz a nyugdíjak felértékelésére az elkövetkező időszakban. Elmondása szerint konkrét összeggel tudják majd növelni a nyugdíjakat és nem húzzák szét jobban azt az ollót, amely megosztja a nyugdíjasokat nyugdíjuk nagysága szerint.

 

forrás: aktuality.sk
fotó: David Ištok / Aktuality.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.