Az Európai Bizottság új frontot nyitott a közép-kelet-európai kormányokkal folytatott, egyre mélyülő konfliktusban a külföldi szupermarketek korlátozása kapcsán – kezdi cikkét a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

„Véresebbé” vált a küzdelem, mert Brüsszel hétfőn bejelentette, hogy mélyreható vizsgálatot indít a szupermarketek különadójáról szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban, ami a kis, helyi üzleteket hozza helyzetbe a nagy külföldi áruházláncokkal szemben. A Bizottság szerint, Varsó addig ne vezesse be a különadót, amíg ők nem végeztek ezzel a vizsgálódással.

 

A közép-kelet-európai kormányok a tejipari válságra és a hazai gazdák nehézségeire reagálva a külföldi áruházláncokat vették elő. A gazdák – gyenge alkupozíciójuk miatt – kénytelenek elfogadni a számukra előnytelen vagy akár veszteséges szerződéseket is, míg a szupermarketek hasznot húznak a tej alacsony árából, és alig vásárolnak helyi termékeket.

 

  hirdetes_300x300   
A man loads goods into his car after shopping at a supermarket in Poland's border town of Slubice on March 14, 2009. Since September 2008, Poland's currency, the zloty, has lost more than 30 percent of its value against Europe's single currency.           AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Egy lengyelországi szupermaket előtt, Egyelőre csak Varsó és Budapest adóztatta meg a nagy áruházláncokat. Romániában tervezik azt a jogszabályt, ami kötelező minimumot írna elő a hazai termékek arányát illetően. Forrás: Politico.eu

 

Az Európai Bizottság szerint a helyi termékek felvásárlásának kikényszerítése vagy a hazai kiskereskedők helyzetbe hozása ellentétes az egységes piac szabályaival.

 

Szlovákiában és Romániában már létezik törvény, ami a hazai termékek vásárlására ösztönzi az áruházláncokat. Bulgáriában olyan jogszabályt készítenek elő, ami előírná a termékek bolgár csomagolását az utólagos matricázás helyett. Magyarország és Lengyelország különadókkal sújtja az áruházláncokat.

 

Legyen úgy, ahogy Brüsszelnek megfelel

 

Szeptember elején a TVNoviny.sk cikkezett arról, hogy az Európai Bizottság betiltotta a Ľubomír Jahnátek, előző földművelésügyi miniszter által bevezetett plakátokat. A kiskereskedelmi láncoknak egy, a bejárat közelében elhelyezett táblán kötelezően fel kellett tüntetnie a hazai termékek arányát üzletükben.

 

„Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ezek az intézkedések mennyiségi korlátozásokat jelentenek az áru szabad mozgásának elvére nézve”,

 

idézte a portál Andrej Králikot, az  Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének munkatársát.

 

Gabriela Matečná miniszterasszony, hogy elkerülje az európai bíróság előtti pert és az esetleges szankciókat, úgy módosítja a vonatkozó törvényt, hogy az megfeleljen Brüsszel elvárásainak.

 

Májusban nagy vihart kavart az az idei statisztika, miszerint a szlovákiai üzletláncokban csupán az élelmiszerek 39 %-a hazai termék, míg egy évvel korábban 50 százalékos volt ez az arány.

 

9gxk-retazce_nas_teraz_informuju_o_predaji_domacich_potravin_bruselu_sa_to_nepaci_tvnoviny_sk
A hazai termékek arányát feltüntető plakát egyik példája. Brüsszel betiltotta. Forrás: TVNoviny.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: markiza.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Történelmi mélyponton a hazai termékek aránya a szlovákiai üzletláncokban

 

Így verte át vásárlóit a Rajo és társai. A Billa beismerte, a többiek tagadnak

 

 

Románia törvénnyel hozza helyzetbe a hazai élelmiszereket

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!