A kormány még júniusban előrevetítette a biztosítókra kivetendő új speciális illeték bevezetését, amelyről azóta már szavazott is.

 

Az új illeték minden nem-életbiztosításra érvényes (autó-, házbiztosítás, stb.), ennek értelmében a biztosítók minden ilyen természetű kötvényből kénytelenek lehethnek 8 százalékot elvezetni az államnak. Éppen ezért a biztosítók ügyfelei akár 12 százalékos díjnövekedéssel számolhatnak.

 

„Mondják meg, hol vesszük el az egyszerű emberek pénzét?

Kérdezte nem is olyan régen Robert Fico, majd kérdésére válaszolt is:

„Sehol. Mi a pénzt ott keressük, ahol van, a gazdagoknál, bankoknál, monopóliumoknál.”

 

 hirdetes_300x300  

Ennek ellenére azt tapasztalhatjuk, hogy az állam a speciális illeték bevezetésével közvetve mégiscsak a hétköznapi emberek zsebéből húzza ki a pénzt – mindenkitől, akinek van háza, lakása, autója, vagy utazás előtt biztosítást kötne.

 

A változások már januártól életbe léphetnek, az állam pedig 56 millió eurós többletbevételre számít az intézkedés által. A biztosítók saját elmondásuk szerint abban reménykednek, hogy a politikusok végül meggondolják magukat.

 

Mindenki, kivétel nélkül

 

Az illeték bevezetése érint minden nem-életbiztosítást, tehát a ház- és lakásbiztosításokat, balesetbiztosításokat, autóbiztosításokat, vagyonbiztosításokat, de még a felelősségbiztosításokat is.

 

A biztosítók kötelesek lesznek háromhavonta átutalni az illetéket az államnak, minden biztosítás után, függetlenül attól, hogy régi vagy új szerződésről van-e szó.

 

A Biztosítótársaságok Szlovákiai Szövetségének elnöke, Jozefína Žáková elmondta, hogy

 

„Közgazdászaink már kiszámolták, hogy ha az illeték 8 százalékos, akkor is 12 százalékkal kell emelkedniük a biztosítások árának, mivel abba bele kell számítani minden adminisztratív és egyéb költséget is.”

 

Ebből kiindulva az eddig száz eurós biztosítás januártól 112 euróba kerülne.

 

Az illeték kihatna azokra is, akik jelzáloghitelért folyamodnak, a bankok ugyanis megkövetelik, hogy minden ingatlan, amelyre hitelt folyósítanak, be legyen biztosítva.

 

Megszűnnek a régi szerződések?

 

A biztosítások árának növelésén kívül a biztosítóknak arra is megoldást kell találniuk, hogy miként járjanak el azon biztosítások ügyében, amelyeket évekkel ezelőtt kötöttek meg.

 

Žáková szerint valószínű, hogy felkeresik majd az ügyfeleiket, hogy új szerződést kössenek, ám kérdéses, hogy ezt miként fogják fogadni az érintettek.

 

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a biztosítók felmondják a szerződéseket legkésőbb 6 héttel a futamidő lejárta előtt. Žáková azonban úgy gondolja, hogy ha egy mód van rá, akkor a biztosítók nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, inkább megpróbálnak megegyezni az ügyfelekkel a régi biztosítások felmondásában, és újra-megkötésében.

 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Újabb adót vetne ki a kormány, drágulhatnak a biztosítások

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!