A kínai energetikai CEFC csoport  (China Energy Company Limited) hétfőn arra kérte a Szlovák Nemzeti Bankot, hogy hagyja jóvá a  J&T Finance Group (JTFG) pénzügyi szervezet 50 százalékos tulajdonrészének megvásárlását. Az információt a  TREND magazinnak a CEFC képviselői erősítették meg.

 

 

A helyi befektetői csoport 50 százalékos tulajdonrészének megvásárlását egy milliárd euróért már fél éve bejelentette mindkét fél. Az üzlet végleges érvényesítéséhez a kínaiaknak szükségük van több felügyelő szervezet engedélyére is, többek közt a Szlovák Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank hozzájárulása is szükséges, ugyanis a JTFG tulajdonrészének megvásárlásával több helyi bankban is szereznek részesedést.

 

A Prágában székelő, főként a fizetőképesebb szegmenst megcélzó  J&T Bankon kívül ez a Postabankot is érinti. Horvátországban a JTFG tulajdonához tartozik a VABA bank, Barbadoson pedig a  J&T Bank & Trust. Az orosz érdekeltségű J&T Bank AO részvényeinek felét a CEFC már egy évvel ezelőtt megvásárolta, a másik fele a JTFG-hez tartozik.

 hirdetes_810x300  

 

„Az erős, nemzetek feletti pénzügyi szervezet kiépítése a befektetői intézmények és az egyéni fogyasztói igényekre épülő banki szolgáltatások körében a stratégiai célunk a JTFG-vel közösen.”

 

-idézte az MF Dnes cseh napilap Marcel Hrdýt,  a CEFC európai kirendeltségének elnökhelyettesét. Több részletet azonban egyik fél sem árult még el.

 

A kínaiak Csehországban már végrehajtottak egy 20 milliárd cseh korona értékű ( körülbelül 740 millió euró) beruházást. A tavalyi befektetések a várakozásoknak megfelelően a CEFC Group (Europe) Company f120 millió koronás veszteségével végződtek.

 

„A CEFC szervezet még csak a csehországi  befektetési folyamatainak elején jár,  Európában pedig terjedelmesen fektet be a saját vállalatainak fejlesztésébe, a befektetések megtérülési ideje a közép- és hosszútávú időszakban várható.”

 

-idézi a  ČTK Pavla Bednář szóvivőt. Csehországban a CEFC megvásárolta korábban a Slavi Praha futballklubot is, valamint társtulajdonosa az Invia.cz online kereskedésnek.

 

 

etrend.sk
 kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!