Ahogy a korábbi években, úgy az idén is Svájc a világ legversenyképesebb állama a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) szerdán megjelent felmérése szerint. A 138 országot tartalmazó listán Szlovákia a 65., Magyarország pedig a 69. helyen áll. 

 

A Világgazdasági Fórum 2003 óta minden évben közzéteszi a világ országainak versenyképességi rangsorát, az idén a svájci székhelyű szervezet összesen 138 országot vizsgált. A Globális Versenyképességi Index (Global Competitiveness Index – GCI) a legátfogóbb ilyen jellegű mutató a világon, 114 mutatóból áll össze, amelyek a termelékenységet és a hosszú távú növekedési potenciál alakulását befolyásolják.

 

A felmérés szerint a dobogós helyeken nem történt változás az előző évhez képest: Svájcot Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is, mint Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.).

 

 hirdetes_300x300  

Az EU lemarad legnagyobb versenytársaitól

 

Az Európai Unió versenyképességi pontszáma 4,75-ről 4,79 pontra nőtt egy év alatt, ám még így is le van maradva a legnagyobb versenytársaktól, sőt, az Amerikai Egyesült Államokkal szemben például nőtt a lemaradása, már közel egy pont a különbség. Japánnal és Dél-Koreával szemben viszont kissé javult az EU pozíciója.

 

elso-20

 

Az EU-tagállamok közül a legjobb indexet Hollandia érte el, így a globális lista 4. helyére került, megelőzve Németországot.

 

Az unión belül a legnagyobb javulást Málta (0,13 pont), Bulgária (0,12) és Szlovénia érte el, míg a legtöbb pontot Ciprus (0,19) veszítette. A 28 uniós tag közül 20 javított a versenyképességén, 2 stagnált, 6 tagállam rontott.

 

Szlovákia két helyet javított

 

Szlovákia az idei rangsorban a 65. helyet foglalja el, ami további javulást jelent az előző évekhez képest. 2014-ben Szlovákia még a 78. helyen állt, ami történelmének legrosszabb értékelése volt. A mostani helyezés bár 13 helynyi javulást mutat 2014-hez képest, még mindig nagyon messze van attól a 37. helytől, amelyet az ország 2006-ban foglalt el.

 

A javulás ellenére Szlovákia a vállalkozói környezet szempontjából még mindig a legrosszabb országok közé tartozik.

 

„Szlovákia értékelése csak mérsékelten javult az innováció és technológiai felkészültség terén, a többi szegmensben jóformán stagnál. A ranglistán való előrelépés nem annyira a javulást, inkább a többi ország romlását jelenti”

Magyarázza Peter Kremský, a PAS (Szlovákiai Vállalkozások Szövetsége) ügyvezető igazgatója.

 

A PAS által készített felmérés szerint, melyet a WEF is figyelembe vett a rangsorolásnál, a szlovákiai vállalkozásoknak a legnagyobb problémát a korrupció, az adóterhek és a kormányzati bürokrácia jelenti.

 

„Örülni kell a javulásnak, de a 65. hely világi viszonylatban sem az a pozíció, amellyel Szlovákia megelégedhetne.”

Mondja Kremský.

 

skhu

 

Magyarország sokat rontott

 

Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, az Európai Unión belül pedig a 25. Az ország versenyképességi pontszáma 4,2, ami az eddigi legrosszabb eredmény.

 

Az ország versenyképességét rontó tényezők közül a jelentés egyebek mellett az intézményrendszer problémáit, a korrupciót, az átláthatatlanságot, a magas adóterheket emeli ki, illetve kitér a felsőoktatás és a szakképzés színvonalára, valamint arra, hogy a vállalatoknak csak elenyésző része képes és hajlandó a tőkepiacról forrást bevonni.

 

A magyar versenyképességet javító elemek között makrogazdasági indikátorokat sorolnak fel, így például azt, hogy a lakosság GDP-arányos megtakarításai magasak, jók az államháztartási mutatószámok, alacsony az infláció.

 

masodik-20
A Visegrádi országok viszonylatában Csehország a 31. helyen szerepel, Lengyelország pedig a 36. 

 

 

MTI, teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

 

A teljes lista a következő dokumentum 7. oldalán található

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!