Szlovákiában a munkanélküliségi ráta lassan, de csökken, amit a kormány előszeretettel hangsúlyoz is nyilatkozataiban. Az euróövezeti átlagot (10,1 százalék) már lehagytuk. A Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal havi statisztikái szerint augusztusban 9,43 százalékra mérséklődött az állástalanok aránya.

 

Ez azonban az uniós átlagnál (8,6 százalék) még mindig magasabb, ráadásul a többi visegrádi ország is rendre jobb munkanélküliségi rátákkal rendelkezik (Lengyelországban 6,1 százalék, Magyarországon 5 százalék, Csehországban pedig 4,2 százalék).

 

felvideki-munkanelkuliseg

 

 hirdetes_400x285  

A szlovákiai magyarok által lakott régiókban még siralmasabb a helyzet. Az öt legnagyobb munkanélküliséggel küzdő járásból 3 magyarlakta (Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járások).

 

A legmagasabb munkanélküliséggel országos és felvidéki magyar viszonylatban is a Rimaszombati járás küzd (25,26 százalék), a legkevesebb állástalant a Galántai járásban mérte az ÚPSVaR (3,83 százalék). A 16 járásból 9-ben több a munkanélküliek aránya, mint az országos átlag.

 

felvideki-munkanelkuliseg2

 

Ha a 16 déli járás és Pozsony, illetve Kassa munkanélküliségi adatait vesszük alapul, láthatjuk, hogy az ország magyarlakta járásaiban összesítve 9,78 százalék az állástalanok aránya. Ha kivesszük a képletből Pozsony és Kassa jóval kedvezőbb adatait, akkor a felvidéki munkanélküliség 11,61 százalékosra emelkedik.

 

11,61 százalékos munkanélküliségi rátával az EU-28 tagállama közül Szlovákia a 4. legrosszabb foglalkoztatottsággal rendelkezne.

 

Körkép.sk

Nyitókép: ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!