A franciák komolyan gondolják, hogy a náluk érvényes minimálbért kell fizetniük azoknak a külföldi cégeknek is, akik Franciaországba küldik fuvarosaikat. Ezt saját bőrén tapasztalhatta meg a cseh ČSAD Uherské Hradište egyik sofőrje, aki az idnes.cz információi szerint Franciaországból Hollandiába tartva kapott 135 eurós bírságot – túl alacsony fizetése miatt.

 

Annak ellenére, hogy valójában a munkaadóját büntette meg a francia hatóság, a sofőr volt kénytelen kifizetni a helyszíni bírságot.

 

Lényegében arról van szó, hogy az egyik legújabb francia jogszabály  szerint a Franciaországban, vagy azon keresztül közúti szállítást végző sofőr fizetésének el kell érnie legalább a francia minimálbért, vagyis a 9,60 eurót óránként. Erről külön igazolást kell felmutatni, amihez regisztrálni kell egy hatósági rendszeren.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a sofőr nem rendelkezett a szükséges igazolással, hát megbüntették.

 

A dokumentum egyébként tartalmazza a sofőr személyes adatait, a fizetésének nagyságát, a munkaadó fuvarozócég adatait és annak franciaországi képviselőjének elérhetőségét, akinél a hatóságok „érdeklődhetnek” szükség esetén. Ilyen képviselővel tehát a cégeknek rendelkezniük kell.

 

Ez a felettébb érdekes intézkedés júliustól van érvényben.

 

Nem csak a franciák

 

Hasonló intézkedést valamivel korábban a németek is bevezettek, azzal a különbséggel, hogy eddig nem kerültek napvilágra olyan információk, hogy ténylegesen bírságoltak volna a szabály megszegéséért.

 

A német szabályozás annyiban enyhébb, hogy ott 8 euró az óránkénti minimálbér nagysága. Az intézkedésért Brüsszel már elővette Berlint a szabad piac védelmére hivatkozva. Az Európai Bizottság most Franciaországot is beperelheti.

 

Minimálbérek az EU-ban egész eurókra lefelé kerekítve. A listáról hiányzó országokban nincs bevezetve minimálbér. Grafikon: A minimalnamzda.sk adatai alapján Körkép.sk

 

A hazai munkaügyi minisztérium sem örül

 

A fuvarosok szerint a német előírások rugalmasabbak. Előre be kell jelenteniük, melyik sofőr fog Németországban fuvarozni, de a többi előírás jóval enyhébb, mint a francia verzió.

 

Az ilyen intézkedéseket bevezető országok célja saját vállalkozói rétegük védelme a külföldi konkurenciával szemben. A kelet-európai minimálbérekhez képest jóval magasabb kötelező legkisebb munkabérrel rendelkező Franciaország és Németország klasszikus protekcionista intézkedéssel védekezik.

 

A szlovák munkaügyi minisztérium nem ért egyet az intézkedéssel, mert a kelet-európai sofőrök nem lépnek be a francia (vagy német) munkaerőpiacra és nem versenyeznek a helyi sofőrökkel.

 

A problémát a minisztérium szóvivője, Veronika Husárová a következőképp illusztrálta:

 

„Ha a sofőr Szlovákiából Spanyolországba tart, az úton keresztülhalad Ausztrián, Olaszországon, Franciaországon és végül megérkezik Spanyolországba. A gyakorlatban kivitelezhetetlen az a követelmény, hogy egy ilyen esetben 4 szerződése-kiegészítés is szülessen egyetlen munkaszerződéshez”

 

Idézte Husárovát a DennikN.sk.

 

Szlovákiában a minimálbér 405 euró, avagy 2,328 euró óránként.

 

Körkép.sk

Nyitókép: vezess.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!