Egy nemrég megjelent OECD tanulmány arra figyelmeztet, hogy egy sor országban egész munkaköröket szüntethet meg a robotizáció és a digitalizáció. Talán már meg sem lepődünk azon, hogy a leginkább érintett ország Szlovákia, ahol a munkavállalók 47 százaléka nézhet új munkakör után a jövőben.

 

2016 májusában arról olvashattunk, hogy az Adidas visszahozza egyik gyárát Németországba. Ám a hír nem azért kapott nagy figyelmet, mert egy eddig Kínában gyártó multicég visszatérve gyökereihez otthon akar munkahelyeket teremteni. Az Adidas új gyára évi 1 millió pár cipőt gyártana alig 160 munkás alkalmazásával. A munka nagy részét ugyanis gyártósori robotok végeznék.

 

A robotok térnyerése és az emberi munkaerő kiszorulása nem utópia többé. Az OECD nemrég megjelent tanulmánya szerint épp Szlovákiában a legnagyobb valószínűsége, hogy az embert felváltja a gép a munkahelyen.

 

 hirdetes_300x300  

Az OECD szerint a következő években, évtizedekben, a monoton gyártósori munkák iránt fokozatosan megszűnik az igény, és megnövekszik a sokoldalúbb, problémamegoldó, kreatív munkaerő iránti kereslet.

 

Számszerűsítve: Szlovákiában a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó munkások 47 százaléka 50 százalék feletti eséllyel veszítheti el állását a digitalizáció és a robotika miatt. Közülük 12 százalék több mint 70 százalékos eséllyel nézhet idővel új állás után.

 

grafikon: körkép.sk
grafikon: körkép.sk

 

Technológiai munkanélküliség

 

Az OECD tanulmánya arra is kitér, hogy a közeljövőben új munkanélküliség-típus jelenik meg, mégpedig a technológiai munkanélküliség. Még ha a megszűnő munkakörök helyett új munkakörök is létesülnek, nem mindenkit tudnak felszívni. Másrészt az új, magasabb képzettséget igénylő munkakörök nagyobb bérnövekedést, árszínvonal emelkedést is jelentenek, ami az állás nélkül maradókat hozza rendkívül hátrányos helyzetbe.

 

Szlovákiában az autógyárak már többször figyelmeztettek, hogy miközben 350-400 ezer állástalan van az országban, munkaerőhiánnyal küszködnek. A képzettséget igénylő munkahelyeken összesen 300 ezer fős hiány van.

 

Az Aktuality.sk Ľuboš Sirota HR-tanácsadót idézve a minap arról írt, hogy Szlovákia átlagon felüli sebezhetősége arra vezethető vissza, hogy a hazai gazdaság jórészt az iparra támaszkodik.

 

„Ha hozzáadjuk ehhez a logisztikában, építkezéseken és kiskereskedésben dolgozókat, akkor viszonylag nagy mennyiségű munkaerő-létszámot kapunk, akiknek munkáját a jövőben gépek fogják átvenni.”

 

Volt már ilyen a közelmúltban

 

Az automatizációnak és a gyártósori eljárások hatékonyabbá tételének hatását a szlovákiai munkások a 2008-2009-es világgazdasági válságkor egyszer  már megérezték, csak az nem volt annyira szembeszökő. Az OECD által most előrejelzett változások a gőzgép feltalálása óta nem látott mértékű munkapiaci átrendeződést sejtetnek.

 

„Amikor a szlovákiai ipar újra elérte a világválság előtti kibocsátását, 100 ezerrel kevesebb embert foglalkoztatott, mint 2007-ben.”

 

Sirota szerint a legveszélyeztetettebb állások közé sorolható a gyártósori operátor, a gyártósori segédmunkás, a raktáros, kőműves, árumozgató munkás, az eladó, vagy a takarító.

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: techstorym2m.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!