Csehország számára is egyszerűbb lenne, ha a temelíni atomerőmű új energiablokkját nem nemzetközi pályázat, hanem egy kormányközi szerződés útján építenék meg  –  jelentette ki Petr Závodsky, a CEZ atomerőmű építési osztályának igazgatója hétfőn Prágában.

 

Závodsky Magyarországot hozta fel példaként, amely  – mint fogalmazott –  a paksi atomerőmű bővítését 2014-ben magyar-orosz kormányközi szerződéssel pályázat nélkül oldotta meg.

 

Ján Stuller, a cseh kormány atomenergiaügyi biztosa szerint a mai helyzetben lehetetlen, hogy a kormány egy konkrét változat mellett kötelezze el magát.

 

 hirdetes_810x300  

Bonyolultak a pályázatok

 

A CEZ korábban nemzetközi pályázatot írt ki a temelíni atomerőmű két új energiablokkjára, de azt 2014-ben eredmény nélkül visszavonta. Ennek oka az volt, hogy az energetikai cég nem kapott az államtól semmiféle garanciát az építésre. A pályázat utolsó szakaszába az amerikai-japán Westinghouse és a cseh-orosz MIR 1200 konzorcium került.

 

Závodsky szerint egy pályázat kiírása rendkívül bonyolult és számos problémát von maga után, ami egy kormányközi szerződésnél nem áll fenn. Ugyanakkor komoly probléma, hogy a cseh félnek nincs lehetősége kikötni, hogy milyen legyen a cseh cégek részesedése az építésben. Egy kormányközi szerződés azonban mindezt tartalmazni tudja.

 

Jan Mládek cseh ipari miniszter a Hospodárské Noviny címá lapnak nyilatkozva a témában néhány napja azt mondta, hogy a cseh kormányzat még nincs felkészülve egy ilyen lépésre. Elméletileg azonban ez az út lehetséges, elképzelhető, fejtette ki a miniszter.

 

A magyar cégeknek biztosítva van a helyük

 

Aszódi Attila magyar kormánybiztosa a cseh hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy a magyar-orosz szerződés értelmében a magyar cégek kapják a megrendelések legalább 40 százalékát.

 

A cseh kormány állami energetikai programja szerint a temelíni atomerőmű, esetleg a dukovany-i atomerőmű bővítéséről 2017 tavaszán kellene a döntést meghozni. A kormány ez ügyben hat ország – Franciaország, Oroszország, Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és Kína – cégeit szólította meg – közölte az ipari minisztérium konkrétumok nélkül. Állítólag hat cég válaszolt a cseh megkeresésre.

 

MTI

Nyitókép: sps-tabor.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!