Az Európai Bizottság legújabb, őszi előrejelzése nagyon pozitívra sikeredett Szlovákia részére. Annak ellenére, hogy még mindig jelen vannak külső rizikófaktorok, amelyek árthatnak a gazdasági növekedésnek, mint például az orosz-ukrán konfliktus, vagy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból. 

 

Brüsszel az előrejelzésében gazdasági növekedést jósol Szlovákiának a következő évekre, valamint szerintük a munkapiac helyzete is javulni fog. A mai sajtótájékoztatón Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter is értékelte a prognózisokat:

 

„Ezek nagyszerű hírek Szlovákia számára. Ha összehasonlítjuk Brüsszel eredményeit a saját szeptemberi prognózisunkkal, akkor azt mondhatjuk, hogy nincsenek ellentmondások, sőt, néhány területen még pozitívabbak lettek a várakozások.”

 

 

 hirdetes_400x285  

Az EB 3 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést vizionál Szlovákiának. A pénzügyminiszter értékelése szerint 2018-környékén ez 4 százalék körüli lesz. „Ezek már olyan adatok, amelyekhez a válság előtti időszakban hozzászokhattunk. Ezek a számok befolyásolják az emberek életét” – tette hozzá.

 

Pozitívan fejlődhet a munkaerőpiac is, az infláció alacsony értéke mellett a munkanélküliség 8-9 százalék között alakulhat, ezek az adatok pozitívan befolyásolhatják a költségvetést és az adópolitikát. Az államháztartási hiány 2015-ben a bizottság adatai szerint a GDP 2,7 százaléka volt, köszönhetően a magasabb adóbevételeknek. A GDP-arányos államháztartási deficit 2016-ban 2,2 százalékra, 2017-ben 1,5 százalékra csökkenhet.

 

Kažimír szerint Brüsszel általában konzervatívabban tekint a dolgokra, ezért is értékelte rosszabbra a 2016-os gazdálkodást, mint a kormány. Számol azonban különböző rizikófaktorokkal is:

 

„Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldatlan, csakúgy mint az ukrán gazdaság. Itt vannak a távozási tárgyalások Nagy-Britanniával. Ezek növelik a bizonytalanságot, amelyet a piacok és a gazdaság nem szeret. A rizikófaktorok jelen vannak, ennek ellenére az előrejelzett számok Szlovákia számára kedvezőek”

 

hnonline.sk
kép: kionkashefi.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!