A parlament ma elfogadta a Peter Kažimír tollából származó költségvetési javaslatot. A törvényhozáson 82 vokssal ment át a javaslat, 61-en ellene szavaztak.

 

A jövő évi költségvetési plafon 2,017 milliárd euró. A pénzügyminisztérium 2017-ben 1,29 százalékra, 2018-ban 0,44 százalékra csökkentené a költségvetési hiányt, 2019-re pedig már többlettel számol.

 

Az államadósság mértékét is a GDP 49,1 százalékára csökkentené a következő három év folyamán. Jelenleg Szlovákia államadóssága 41 milliárd euróra rúg, ami lakosonként, csecsemőtől az aggkorúig fejenként 7,5 ezer eurót jelent.

 

 hirdetes_810x300  

A pénzügyminiszter a rosszabb időkre is gondol, a korábbi évek gyakorlatát folytatva 100 millió euró tartalékot is belekalkulált a javaslatba.

 

Kažimír azt feltételezi, hogy a szlovák gazdaság 3,5 százalékos növekedést produkál a következő évben, annak ellenére hogy bizonyos negatív hatás várható Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése miatt.

 

Ahogy arról korábban írtunk, az államadósság és a költségvetési hiánnyal kapcsolatos célok nem feltétlenül valósulnak meg, mivel a politikusok a választások közeledtével rendszerint jobban szabadjára engedik a költekezést.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!