Néhányan a karácsonyi ünnepeken kívül másnak is örülhetnek. A 13. fizetés és az év végi jutalmak nagysága a tavalyihoz képest átlagosan 10 százalékkal lesz magasabb idén – írja a Platy.sk. A portál szerint bővült azoknak a köre is, akik részesülnek ezekben a juttatásokban.

 

A dolgozók 26 százaléka részesül idén év végi bónuszban, a jutalmak átlagos nagysága 695 euró. A karácsonyi bónuszként is emlegetett juttatás nagysága az alapbér 75 százalékát teszi ki.

 

Tizenharmadik fizetést csak a dolgozók 17 százaléka kap, ennek átlagos nagysága 743 euró. Ezt az alapbér 80 százalékában határozzák meg.

 

 hirdetes_810x300  

Az év végi jutalom megítéléséről a munkáltató saját belátása szerint dönt. A tizenharmadik fizetés a bér egy olyan része, amit az alkalmazott garantálhat magának a munkaszerződésben, így jogosulttá válik rá.

 

A legbőkezűbbek alkalmazottaikkal a pénzügyi intézmények és a biztosítók. Ők jutalomként alapbérük 115 százalékát is megkaphatják. A szektorban dolgozók 34 százaléka részesül az év végi bónuszban. Viszonylag sok alkalmazottat jutalmaznak az energetikai, vízügyi, hulladékipari szektorban és az ipari termelésben.

 

A legkevesebben az idegenforgalmi szektorban örülhetnek a karácsonyi bónusznak.

 

Érdekes, hogy a magánszektor átlagosan kétszer akkora jutalmakat oszt, mint az állami vállalatok. A külföldi vonatkozású vállalatoknál dolgozók ez esetben is előnyösebb helyzetben vannak: egy külföldi cég alkalmazottai átlagosan 892 euró jutalomban részesülnek, a hazai állami szektorban dolgozók azonban csak 363 euróban.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!