Lassan itt a 2016-os év vége, amely visszatekintve, egyáltalán nem nevezhető unalmasnak. A világgazdaságban is rengeteg minden történt, néhány ország rendkívül sikeres évet zárt, de voltak olyan államok is, amelyek alaposan meggyengültek. Az aktuality.sk gyűjtötte össze az idei év nyerteseit és veszteseit. 

 

A világ gazdaságilag legsikeresebb országai 

 

USA

Az Amerikai Egyesült Államok gazdasága a világ bruttó hazai össztermékének (GDP) nagyjából negyedét teszi ki, vagyis az ország gazdasági állapota az egész világra hatással van. Az USA gazdasági ereje minden globális fenyegetés ellenére is  jó állapotban van, sőt, az ország jegybankja kamatemelésbe kezdett,  melynek hatására a dollár sokat erősödik.

 hirdetes_400x285  

 

A Capital Markets társaság elemzője, Adam Trňan szerint az eurozóna csak álmodozhat a 4,6 százalékos munkanélküliségi rátáról, a GDP növekedése a legutóbbi adatok alapján 3,1 százalék, ami nagyon jó eredménynek számít. Trňan elmondása szerint a várakozások is pozitívak, jövőre a GDP 2 – 2,5 százalékos növekedését vetítik előre, Donald Trump megválasztása után pedig egyáltalán nem valósultak meg a negatív forgatókönyvek.

 

Az ország legnagyobb problémája  továbbra is a gyorsan növekvő államadósság. Nyáron az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala (CBO) arról számolt, hogy az államadósság 2040-re a hazai össztermék (GDP) 120 százalékára emelkedhet a mostani 75 százalékról.

 

2016
A világ GDP növekedésének előrejelzése a 2016-20 közötti időszakra. forrás: atkearney.com

 

Németország

 

A világ negyedik legnagyobb gazdasága a bizonytalan európai helyzet ellenére is növekedni tudott, az adatok szerint megközelítőleg 1,8%-al. A munkanélküli németek száma a minimumon van,  a munkanélküliség az amerikainál is alacsonyabb.

 

„Németország sikerének az alacsonyabb eladósodottság is kulcsa, ugyanis az arány  jelenleg a GDP 70 százaléka és folyamatosan csökken a kormány intézkedéseinek köszönhetően, mely útmutatása a felelős gazdálkodásnak” –

 

magyarázta Trňan.

 

Nagy-Britannia

 

A Brexit után az elemzők már javában temették a brit gazdaságot, a pesszimista előrejelzések azonban nem teljesültek. A font ugyan erősen meggyengült a referendum után, de a munkanélküliség alacsony szinten maradt – 4,8 százalékon – , a gazdasági növekedés pedig a harmadik negyedévben 2,2 százalékosra gyorsult. Az USA-hoz hasonlóan Nagy-Britannia is rendkívül gyorsan adósodik el. Az államadósság jelenleg a GDP 80 százaléka, amely lakosonként nagyjából 30 ezer eurós terhet jelent.

 

gbp
Így hatott a brexit a font-dollár árfolyamra. Forrás: Bloomberg

 

Izland

 

A távoli szigetország gazdasági híreivel ugyan nem szerepelt sokat a hírekben, de a The Economist brit hetilap besorolta az „év országa” közé. Az izlandi gazdaság nagyon jól dübörgött 2016-ban, a fejlett országok közül a leggyorsabb növekedést produkálta. A szigeten a munkanélküliség három százalék alatt van és sikerült csökkenteniük az államadósságot is, amely a nagy gazdasági krízis után csaknem a GDP száz százaléka volt.

 

Dánia

 

Az elemzők szerint Dániát sem lehet kihagyni, a rangsorból, ugyanis sok felmérés alapján az országban a legjobb az életszínvonal a világon. A koppenhágai kormány jóval hatékonyabban küzdött meg a migrációs krízis hozta problémákkal mint a svédek, vagy a németek.

 

A világ gazdaságilag legkevésbé sikeres országai

 

Venezuela

 

A dél-amerikai ország katasztrofális évet zár. A GDP évente több mint 7 százalékkal csökken, az infláció, vagyis a fogyasztói árnövekedés 181 százalékos. Az alapvető élelmiszerek és áruk hiánya mindennapossá vált, így a hosszú sorban állást is lassan megszokták az emberek.

 

„Növekedik az eladósodottság, a munkanélküliség pedig 7,3 százalék, ami egy szocialista államban különösen magas szám. A kamatok nagyjából 22 százalékon mozognak, ami nem teszi boldoggá az embereket.”

– tette hozzá Trňan.

 

bbc
Katonák vigyáznak az élelmiszerre a boltokban. forrás: BBC

Az emberek újabb gyakorlati példán tapasztalhatták meg, miért is működésképtelen egy szocialista gazdaság. Az ország vezetése azonban nem akarja beismerni a hibát, így Nicolas Maduro elnök intézkedései, mint például az államosítás és az árszabályozás csak tovább ront a helyzeten.

 

Szíria

 

Idén egy ország sem került annyira a világ figyelmének középpontjába, mint Szíria. A globális nagyhatalmak most azért harcolnak, hogy minél nagyobb befolyást szerezzenek az országban. Mondani sem kell, hogy a katonai konfliktus teljesen tönkretette a helyi gazdaságot.

 

„Valószínűleg senki sincs olyan sokszor próbára téve, mint a szíriaiak. Ezt senkinek nem kellene átélnie. Szíria egy globális sakkjátszma része lett, ami miatt az egyszerű emberek szenvednek”

– foglalta össze Matúš Pošvanc elemző.

 

Brazília

 

Dél-Amerika legnagyobb országa pár éven belül két hatalmas sporteseményt is rendezett. 2014-ben  a labdarúgó-világbajnokságnak adott otthont, majd következett a 2016-os riói olimpia. Az óriási problémákon azonban ezek a rendezvények sem segítettek.

 

Trňan szerint Brazília leginkább politikai krízisekkel küzd, amelyek rendszeresen éreztetik hatásukat a gazdaságban. Az élénkítés mindig csak odébb tolódik, a munkanélküliség lassan eléri a 12 százalékot. A költségvetési hiány magasabb, mint 10 százalék, ami a gyorsan növekvő államadósságon keresztül is megnyilvánul, amely jelenleg 66 százalék.

 

Eurozóna

 

A közös monetáris uniót idén rengeteg esemény érte – ilyen például az olasz referendum, az amerikai választások, Nagy-Britannia kilépése az EU-ból vahy az Oroszország elleni szankciók, nem beszélve a migrációs krízisről.

 

Pošvanc elmondása szerint az öreg kontinens nagy gazdasági problémák elé néz, sorsáról pedig nemsokára döntés születhet. Ezzel leginkább a németországi és franciaországi választásokra gondolt. Az eurozóna gazdasága továbbra is rendkívül erősnek mondható, azonban a külső tényezők hatására sérülékeny lett.

 

elorejelzes
A focus-economics.com Európa nehéz gazdasági helyzetben levő államaira vonatkozó előrejelzése államadósság és költségvetési hiány szempontjából 2017-re.

 

Oroszország

 

Az ország mára sikeresen elkerülte az államcsődöt, azonban régóta stagflációval küzd, amely jellemzően az GDP stagnálásában és az árak növekedésében nyilvánul meg. Az orosz gazdaság már nem tartozik a világ 10 legnagyobb gazdasága közé, ugyanis olyan országok körözték le, mint Ausztrália, Kanada vagy Dél-Korea.

 

A lakosság még mindig küzd a reálbérek értékének csökkenésével, az állami bevételek pedig csökkennek. A gazdasági szankciók ilyen formában is éreztetik hatásukat. Moszkva ugyanakkor nagyobb geopolitikai befolyást szerzett a világban. Ennek ára a gazdasági helyzet romlása.

 

Körkép.sk , aktuality.sk
borítókép: alicdn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!