A munkáltatókat érintő, akár kétezer eurós nagyságrendű bírságot szüntethet meg a jövőben a Munkaügyi Minisztérium.

 

Ján Richter (SMER-SD) munkaügyi miniszter a TA3 vasárnapi adásában tett ígéretet arra, hogy a kabinet foglalkozni fog a jövőben azzal, hogy megszüntessék (vagy legalábbis átértékeljék) azt a munkáltatókat érintő bírságot, melyet az alkalmazottak a Szociális Biztosítóba való késedelmes bejelentése miatt róhatnak ki rájuk.

 

Ján Richter az SaS előző munkaügyi miniszterével, Jozef Mihállal beszélgetett a TA3 vitaműsorában, ebben Mihál a következőt kérte Richtertől:

 

 hirdetes_810x300  

„Kérem, szüntessék meg, ha mást nem is, legalább azt a kétezer eurós büntetést, amit az alkalmazottnak a Szociális Biztosítóba való késedelmes bejelentése von maga után.”

 

Napjainkban, ha valaki nem jelenti be alkalmazottját a Szociális Biztosítóba időben, azonnal kétezer eurós bírsággal sújthatják.

 

„De ha valaki egy napos késéssel jelenti be, de bejelenti, akkor kérem Önt, ezt a kétezer eurós bírságot, amit ma kapnak a munkáltatók, szüntessék meg.”

Toldotta meg kérését Mihál.

 

Richter hozzátette, hogy az ilyen késés inkább a könyvelő hibája lehet, mint sem a munkáltatóé. Kifejtette, hogy idén tervbe vették a vonatkozó törvény újítását, amelyben ezt a problémát is szeretnék kiküszöbölni.

 

Elismerte, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy az állam egyes intézkedéseket tekintve túl merev, és az ilyen késés nem jelenti egyértelműen azt, hogy fekete munkáról lenne szó, inkább csak egy alkalmazott feledékenységéről.

 

„Figyelembe tudjuk venni ezeket a tényeket, így azt mondom, igen.”

Válaszolt Richter Mihál felhívására.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!