A robotizáció elkerülhetetlen, de a rémhírekkel ellentétben ez nem hirtelen, hanem fokozatosan fog megtörténni – írja a CNBC.com. A McKinsey Global Institute elemzése szerint a robotizáció térhódítása a gazdaság állapottól és a munkaerőpiactól is függ, és persze nem lehet figyelmen kívül hagyni a társadalom reakcióját sem.

 

Még októberben a Körkép.sk is foglalkozott azzal az OECD jelentéssel, amely Szlovákiát a legveszélyeztetettebb országok közé sorolta, ahol a munkavállalók 47 százalékának állása kerülhet veszélybe valamikor a jövőben a robotizáció miatt. Ennek ugyanis nálunk a legnagyobb az esélye.

 

A McKiney Intézet szerint a világ dolgozói munkaidejük 49 százalékát töltik olyan tevékenységgel, amelyeket már most automatizálni lehetne. Ez 1,1 milliárd munkás összesen 15,8 milliárd dollárnyi (14,85 milliárd euró) munkabérének felel meg. Jó hír azonban, hogy a munkahelyek „csak” 5 százalékát lehetne teljesen robotokkal felváltani. Ez 112 millió munkást érint világszerte.

 

 hirdetes_300x300  

Az OECD említett tanulmánya ennél valamivel pesszimistább, szerinte ugyanis a munkahelyek 9 százaléka van veszélyben.

 

A számítógépek és intelligens megoldások térhódítása elkerülhetetlenül megváltoztatja a munkaerőpiacot, ez azonban fájdalmas is lehet. Bár jogi problémákat vet fel az önjáró járművek üzemeltetése (baleset esetén vajon ki a hibás), de elterjedésük 1,7 millió kamionsofőr munkáját teszi feleslegessé. (Az önjáró kamionokról bővebben ide kattintva olvashat).

 

A mesterséges intelligenciára épülő rendszerek már elemezni tudják a beszédet, az írást, értelmezni tudják az írott szöveget. A jogi szövegek bonyolultsága miatt az ügyvédek munkájának csak egy része helyettesíthető számítógépekkel, de ezt az előnyüket hamarosan elveszítik.

 

A McKinsey Intézet úgy véli, hogy 2055-re a munkahelyek felét vagy a munkahelyi tevékenységek egy részét átveszik a robotok és az intelligens számítógépek.

 

CNBC.com

Nyitókép: taes.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!