A dél-koreai ügyészség hétfőn kérte a Samsung-csoport vezetőjének letartóztatását a Pak Gun Hje államfő elleni korrupciós eljárásban.

 

Az ügyészség közölte, kezdeményezte Li Dzse Jong, a konglomerátum 48 éves megbízott vezetőjének, a Samsung Electronics alelnökének letartóztatását.

 

A hivatal bejelentette egyben, vádat emel az ügyben Mun Hjung Pio volt egészségügyi miniszter ellen, aki hivatalával visszaélve nyomást gyakorolt az állami nyugdíjalapra, hogy engedélyezze 2015-ben a Samsung két leányvállalatának, a Samsung C and T és a Cheil Industries összeolvadását.

 

 hirdetes_810x300  

Az állami nyugdíjalap a Samsung C and T legnagyobb részvényese. A kisebbségben lévő többi részvényes ellenezte a fúziót. Az összeolvadás révén Li Dzse Jong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsban, hogy ne kelljen abban további részvényeket vásárolnia.

 

A nyomozók a múlt héten meghallgatták Lit azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint a Samsung jelentős pénzösszegeket adott két olyan alapítványnak, amely Csoj Szun Szil irányítása alatt állt. Szil, aki jelenleg letartóztatásban van, a korrupciós botrányba keveredett és hatalmától egyelőre ideiglenesen megfosztott Pak Gun Hje dél-koreai elnök barátnője és bizalmasa.

 

A Samsung-csoport egy elektronikus levélben azt írta, hogy nem tudja elfogadni az ügyészségnek Livel kapcsolatos vádjait.

 

MTI

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!