„2016-ban több, mint 88 ezer új gépkocsit adtunk el,” mondta Pavol Prepiak, a Szlovák Autóipari Szövetség alelnöke. Egy évvel azelőtt nem egész 80 ezer személyautót talált gazdára.

 

Az autógyártók szövetsége korábban a 80 ezres határ megdöntését tűzte ki célul. A konzervatív elvárások a közelgő választásokkal függtek össze.

 

A választások miatt visszaesést vártak

  hirdetes_300x300   

 

„Gazdag tapasztalataink vannak a választási évekkel. Nagyon turbulensek tudnak lenni,”

 

mondta a DenníkN közlése szerint Prepiak, aki kiemelte, hogy az eladás dinamikája végül egész évben, a választások után is magas maradt.

 

A Szlovákiában legyártott gépkocsik számának alakulása 2015-ig. Grafikon: Pravda

 

2017-ben az autógyártók gyengébb számokra számítanak, ugyanis több regulációs díjszabás is életbe lép.

 

A legyártott autók száma is növekedett

 

A Szlovákiában működő autógyárak is rekord évet zártak 2016-ban. Az előzetes eredmények szerint több, mint 1 040 000 gépkocsi gurult le a gyártósorokról, ami némileg több, mint a 2015-ös eredmény. 2015-ben a zsolnai Kia, a nagyszombati PSA és a pozsonyi Volkswagen 1 038 000 gépkocsit gyártott le összesen.

 

2015-ben a Szlovákiában legyártott gépkocsik száma először haladta meg az egy milliót. A 2016-os adatok egyelőre még nem véglegesek. A Volkswagen ugyanis a pontos számokat általában csak márciusban teszi közzé.

 

„A sikeres autóipar versenyképes és sikeres Szlovákiát jelent,“

 

nyilatkozta Juraj Sinay, a Szlovák Autóipari Szövetség elnöke.

 

Uniós helyzet

 

Tavaly európai szinten is nőtt az eladott személygépkocsik száma. Az EU-tagországaiban 2016-ban 6,8 százalékkal, 14,6 millióra emelkedett az eladott új gépjárművek száma. Az európai szövetség adatai szerint a növekedés már harmadik éve tart.

 

DenníkN

 

Nyitókép: zapsr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!