Nehéz időszakot élnek meg a szlovákiai tejtermelők, és úgy tűnik, a válság egy ideig még eltart.

 

2014 februárjától ugyanis folyamatosan csökken a tej felvásárlási ára, ami jelenleg 0,23 euró/kg. Az árcsökkenés egyes tejtermelőknél akár 100 ezres nagyságrendű bevételkiesést okozott, a termelők 15 százaléka pedig kénytelen volt kivonulni a tejpiacról.

 

2015 márciusában megszűnt az Európai Unióban a tejkvóta-rendszer. A termelési korlát megszűnésével minden tagállam annyit termelhet, amennyit bír vagy amennyit képes értékesíteni. Ezzel azonban túltermelés kezdődött, amelyben nagy szerepet játszott az is, hogy több ország (például Németország), nagyobb állami támogatásban tudja részesíteni tejtermelőit, így a szlovákiai termelők eleve hátrányból indulnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az ár csökkenésével természetesen a nem versenyképes piaci szereplők kiesnek a versenyből, ami Szlovákiában nem csak a tejtermelés mennyiségében, de a szarvasmarha-állomány csökkenésében is megnyilvánul.

 

További árnyomó hatása lehet az intervenciós raktárkészleteken lévő, nagy mennyiségű tejpornak, ami hamarosan szintén megjelenik a piacon minden kedvezőtlen hatásával együtt.

 

Szlovákia egyébként nagy mennyiségben értékesít tejet Magyarországon is, emiatt tavaly például amolyan tejháború bontakozott ki a két ország között saját termelőik védelmében. Persze, a Szlovákiából érkező tej nem feltétlenül szlovákiai, lehet az továbbértékesített importáru is.

 

2016 május elején például a magyarországi hatóságok 311 tételnyi UHT (hűtés nélkül hosszan eltartható) tejet ellenőriztek le majd 6 tételnyi szlovák és cseh származású 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet vontak ki a forgalomból, ebből 21 ezer liter cseh tejet veszélyes hulladékként semmisítettek meg.

 

Hospodárske Noviny nyomtatott kiadása 

Nyitókép: pravda.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Csend van az új tejgyár körül, melynek Nyitra mellett kellene felépülnie

A hazai termék minőségi? Van, ahol inkább kivonják a forgalomból

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!