Immár hivatalos, hogy a U.S. Steel megválik a kassai vasműtől – az amerikai részvénytulajdonosok memorandumot írtak alá a legjobb ajánlatot tevő kínai Hesteel-lel, a világ második legnagyobb acélipari vállalatával. Az adásvétel több mint 10 ezer szlovákiai munkavállalót érint.

 

A memorandum aláírása nem feltétlenül jelenti még a vasmű eladását, de egy lépéssel közelebb vitte a feleket a megegyezéshez. A következő lépésben a kínai Hesteel Group átvilágító auditot végez majd a U.S.Steel kassai üzemérben, és megkezdődnek az „exkluzív tárgyalások” az eladásról – ami az adásvételi szerződés részleteinek kidolgozását jelenti.

 

A SME napilap úgy tudja, hogy a kínai vállalat még az 1,4 milliárd dolláros ajánlat megtétele előtt átvilágította a céget. Ha ez igaz, akkor lényegében már csak az utolsó simítások vannak hátra. Néhány nappal ezelőtt még az egyik szlovákiai nagyvállalkozó, Tomáš Chrenek érdekeltségébe tartozó cseh Moravia Steel is versenyben volt, ám kisebb ajánlatot tettek, mint a kínai cég.

 

 hirdetes_400x285  

A Hesteelnek további egy milliárd eurót kell beruháznia a kassai vasmű technológiai felszereltségébe, hogy versenyképessé tegye az európai piacon.

 

Forrás: Cas.sk

 

Megkerülték a tömeges elbocsátásról szóló törvényt

 

Tavaly májusban arról is beszámoltunk, hogy a U.S. Steel kijátszva a tömeges elbocsátásokról szóló törvényt, havonta 29 embert küldött el a célgtől (a jelenleg hatályos törvények szerint tömeges elbocsátás havi 30 alkalmazott kirúgásánál kezdődik).

 

Ráadásul a cég vezetése annak ellenére folytatta a leépítéseket, hogy a vállalat tavalyelőtt ismét nyereséget termelt. Az továbbra is kérdéses, hogy a tulajdonosváltás hoz-e változást e téren.

 

Forrás: Pravda.sk

 

Ugródeszka az európai piacra?

 

Épp ma fogadta el Brüsszel a kínai és tajvani importacélra kivetett importvámok további emeléséről szóló határozatot. Ennek eredményeképpen a Kínából érkező hegesztett acélelemek behozatalát 64,9 százalékos illetékkel sújtják, a tajvani acélra pedig 12,1 százalékos importvámot rónak ki. Az USA egyébként 266 százalékos importvámmal nehezíti a kínai acél amerikai behozatalát.

 

Kína számára a kassai vasmű felvásárlása nem csak acélipari beruházást jelenthet – hanem akár az uniós szabályozás megkerülésének eszközévé is válhat.

 

Körkép.sk, SME.sk

Nyitókép: wsj.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!