Ha igaz az Investopedia becslésének az eredménye, amely szerint a Rothschildok vagyona jelenleg eléri a 2 trillió dollárt, az azt jelenti, hogy ez a család önmagában minimum ötször gazdagabb, mint a világ leggazdagabb nyolc embere együttvéve – írja a 888.hu az orosz Pravda háttércikke nyomán.

 

Az orosz Pravda még Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesti látogatása idején közölte a Rothschild család vagyonáról szóló cikkét, amlyet az Oxfam International legutóbbi jelentésével indít.

 

Óriási a szakadék

 

 hirdetes_810x300  

Az Oxfam minden évben szándékosan a davosi Világgazdasági Fórum kezdetén teszi közzé jelentését a globális egyenlőtlenségekről. Idén azzal a megállapításával keltett nagy vihart, hogy a világ leggazdagabb nyolc emberének vagyona nagyobb, mint a világ lakosainak szegényebbik felének.

 

A nyolc milliárdos és a másik 3,6 milliárd ember közötti anyagi szakadék azért is volt szembetűnő, mert az egy évvel korábbi jelentésben még 62 embernek volt akkora vagyona, mint az emberiség nincstelenebb 50 százalékának.

 

Az Oxfam jelentése alapján és a leggazdagabbak vagyona láttán már nem is tűnhet annyira elrugaszkodottnak, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának nagyobb vagyona van, mint a világ maradék 99 százalékának. Mindezt nem a 2008-09-es válság okozta, de elmélyítette és megmutatta. Forrás: CBSnews.com

 

A nagyon gazdagok

 

A lista szerinti nyolc leggazdagabb ember a világon és az általuk birtokolt vagyon:

 

Bill Gates – 75 milliárd $

Amancio Ortega – 67 milliárd $

Warren Buffett – 60,8 milliárd $

Carlos Slim Helu – 50 milliárd $

Jeff Bezos – 45,2 milliárd $

Mark Zuckerberg – 44,6 milliárd $

Larry Ellison – 43,6 milliárd $

Michael Bloomberg – 40 milliárd $

 

Összeadva: a leggazdagabbak vagyonának összértéke: 426,2 milliárd dollár.

 

Ugyanakkor a Pravda úgy tartja, hogy a fenti lista elég hézagos, nem szerepel rajta egy sor olyan név, akiknek vagyona valószínűleg jóval nagyobb, mint Bill Gates-é. Ide sorolhatók például a Rothschild család tagjai, akik a hivatalos listákon azért nem szerepelnek, mert a globális pénzügyi elit csúcsán már háromszáz éve tevékenykedő család tagjai nem szokványos módon gyakorolják tulajdonosi jogaikat – sokkal inkább alapítványok és más intézmények bonyolult hálózatán keresztül, így nem is lehet tudni, tulajdonképpen mennyire is vagyonosak.

 

A család első tagjai. Mayer Amschel Rothschild 5 fiát Európa legfontosabb városaiba küldte, hogy kiépítsék később hatalmassá és globálissá váló pénzügyi hálózatukat – Londond, Frankfurt, Bécs, Párizs és Nápoly. Forrás: 888.hu

 

A Pravda szerint a globálisan tevékenykedő család cégei közül csupán az N. M. Rothschild & Son of London és a svájci Edmond de Rothschild Group azonosítható kristálytisztán. A bankárdinasztia bankokban, ingatlanokban, bányászatban és energiaiparban meglevő tényleges érdekeltségeinek mértéke és értéke azonban nem határozható meg pontosan.

 

Egyedül az ismert még, hogy a családnak számos szabadidős kikapcsolódási célokat szolgáló szőlőültetvénye van Franciaországban, Dél-Afrikában, Kaliforniában és Ausztráliában is. Ráadásul kerülik a nyilvánosságot, és nincsenek velük kapcsolatos nagy pénzszórásokról szóló hírek.

 

Bányák, ingatlanok, aranyfedezet…

 

A bányákon és egy sor bankon kívül a Rothschildok kezében van az USA nemzeti bankjának szerepét eljátszó Federal Reserve is, valamint a londoni arany értéktőzsde.

 

Az Inestopedia becslése szerint a Rothschildok vagyona nagyjából 2000 milliárd dollárt tesz ki, ez majdnem 5-ször akkora, mint az Oxfam által megnevezett nyolc leggazdagabb ember vagyona együttvéve.

 

Úgy tartják, hogy a Rothschildok tulajdonában van a világ aranykészletének jelentős része. Forrás: Conclude.hu

 

A világ leggazdagabb családjainak listája sem csak a Rothschildokból áll. Megemlíthetjük a Schiff, a Wallenberg, az Oppenheimer, a Morgenthaus, a Goldman-Sachs, a Lehman, a Guggenheim és a Rockefeller családokat is, amelyek a világgazdaságból majdnem 1000 trillió, vagyis 1 millió milliárd dollár értékben részesülnek.

 

Egy jól időzített csalás

 

A Rothschild család mesés vagyonát még a napóleoni háborúk idején alapozta meg Nathan Mayer Rothschild. 1815-ben a waterlooi csata híreit mindenki lélegzetvisszafojtva várta. A Rothschildok azonban jobban kiépített hírszerző hálózatuk volt, mint magának az angol kormánynak.

 

Nyolc órával korábban megtudta, hogy Napóleon veszített, azonban mikor elolvasta saját futárjának erről szóló üzenetét, csüggedten a falnak dőlt, és azt mondta hangosan, „veszítettünk”.

 

A tőzsdén elkezdett eladni, azt jelezve, hogy az államkötvények nem érnek semmit, mire mindenki az ő példáját követte. Mikor az árak már töredékükre zuhantak, megérkezett a hivatalos közlemény a győztes csatáról. Hirtelen az árak elkezdtek az egekbe szökni, de addigra az értékpapírok zöme már a Rothschildok kezében volt, akik busás haszonra tettek így szert.

 

Körkép.sk, 888.hu

Nyitókép: richglare.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.