Ciprus és az Egyesült Arab Emírségek. 2016-ban ebben a két országban nőtt leginkább a szlovákiai offshore-cégek száma. Az  adóparadicsomokban lévő szlovákiai vállalatokból továbbra is egyre több van, pontosan 4 777.

 

A legtöbb szlovák offshore céget Hollandiában jegyezték be (1142), Ciprus a második helyezett 1066 céggel, de itt volt a legnagyobb növekedés az elmúlt évben.

 

„2016 utolsó negyedévében 133-mal több cég költözött Ciprusra, mint az azt megelőző negyedévben, ami 149-cel több, mint 2015 utolsó negyedévében. Feltételezzük, hogy [Ciprus] hanyatlása megállt”

 

Mondta Milan Seliak, a Bisnode Slovensko adatbányász vállalat munkatársa. Ciprus maga mögé utasította az eddig dobogós második Egyesült Államokat, ami szintén vonzó adóparadicsom a vállalkozók számára.

 hirdetes_400x285  

 

 

Ciprust az utolsó években komoly bankválság sújtotta, ám úgy tűnik, ezen túl vannak. A vállalkozók azért döntenek a  sziget mellett, mert alacsonyak az adók, nincs osztalékadó és biztosított az anonimitás.

 

 

A legkedveltebb adóparadicsomok, és az ott beregisztrált cégek száma. Csak a margóra: ezekből kettő uniós tagállam. Forrás: Teraz.sk

 

Érdekes, hogy az Egyesült Arab Emírségekben alapított szlovákiai cégek száma is növekedett. Náluk szintén nagy előny, hogy garantálják a cég tulajdonosainak teljes anonimitást, és nem kell helyi adókat fizetni.

 

A Bisnode szakértői szerint a kormány által elfogadott offshore-ellenes törvény megfélemlítő hatása nem túl nagy, amit a fenti számok is bizonyítják. Azok ugyanis, akik nem akarják felfedni kilétüket egy adott cégben, nem vesznek részt közvetlenül a közbeszerzésekben – a problémát alvállalkozók segítségével oldják meg.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: Aktaulity.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!