A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble beszólt a görögöknek: ha azt akarják, hogy elengedjék az államadósságuk egy részét, akkor ki kell lépniük az eurozónából.

 

A német kormány pénzügyi tárcavezetője szerint ugyanis a lisszaboni szerződés értelmében eurozónás tagállam adósságát nem lehet elengedni. Bár ezt az ultimátumszerű kijelentést nem Angela Merkel tette, Schäuble a német kancellárasszony szoros szövetségesének számít.

 

Holtpontra jutottak a tárgyalások Görögország hitelezői között, az IMF ugyanis legutóbb úgy vélte, hogy nincs értelme megítélni a következő, 86 milliárd eurós mentőcsomagot, mert annak célkitűzéseit nem lehet teljesíteni, és 2030 durván elszáll a görög államadósság.

 

 hirdetes_810x300  

Németországban hamarosan választások lesznek, és nemrég óriási felháborodást keltett egy felmérés, miszerint az átlag német vagyona kisebb, mint az átlag görögé.  Emiatt nem csoda, hogy a választási kampányban nagy szerepet kap a görög válság kezelése.

 

Bár Szlovákia is jelentős összeggel járult hozzá a déli tagállam megmentéséhez 2011-ben, az eddig odaítélt több mint 200 milliárdos mentőöv nagyját Németország köhögte ki.

 

Nem véletlen tehát, hogy Schäuble után a Christian Lindner, a piacbarát Szabaddemokrata Párt (FDP) is azt nyilatkozta, hogy Athénnak ki kéne lépnie az euróövezetből – bár Lindner engedné, hogy uniós tagállamként Görögország továbbra is részesüljön az uniós forrásokból.

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Nyitókép: onenewspage.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!