A Mezőgazdasági Minisztérium megállapította, hogy a nemzetközi élelmiszeripari cégek termékeinek minősége Ausztriában sokkal jobb, mint Szlovákiában. A minisztérium szerint a nemzetközi élelmiszergyártók két külön fogyasztói csoportként kezelik a két ország lakóit – termékminőség szempontjából is.

 

A vizsgálatok során minőségi különbséget főleg az édesített üdítőitaloknál, teáknál, a sajtóknál és a hústermékeknél fedeztek fel.

 

„A laboratóriumi vizsgálatok eredményei megerősítették azokat a félelmeket, amelyeket már többször is hangoztattunk európai szinten is.”

 

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter.

 hirdetes_300x300  

 

„Egyazon márkák egyazon termékeit szereztük be, amelyeket Ausztriában és Szlovákiában is árusítanak. Összesen 22 terméket vizsgáltunk”

 

Mondta Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelettől. A vizsálatok során az összetevőkre, a hús-, fehérje, zsír- és és cukortartalomra, illetve tartósítószerek, színezékek és mesterséges édesítőszerek mennyigére is figyeltek.

 

Legrosszabban az üdítőitalok teljesítettek. A Szlovákiában forgalmazott nemzetközi márkák közül több esetében is nagyobb volt az édesítőszerek és a tartósítószerek mennyisége (a Szlovákiában kapható Coca-cola például cukor helyett glükóz-fruktóz szirupot tartalmaz). A fűszerek is rosszul szerepeltek, a szlovákiai polcokra nagyobb nedvességtartalmú és kisebb természetes színezékkel rendelkező termékek kerültek, szemben az osztrák üzletekkel. A teák esetében az osztrák változatok intenzívebb ízeket produkáltak.

 

A hústermékek esetében egyértelműen alacsonyabb volt a hús százalékos aránya a Szlovákiában forgalmazott árukénál.

 

Treaz.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!