Szlovákia évközi inflációs rátája januárban 0,7 százalékos volt. 2016 decemberében ez a mutató még 0,2 százalékon állt, vagyis a termékek és szolgáltatások árai évközi összehasonlításban gyorsabban növekedtek, mint amire az elemzők számítottak.

 

2013 óta ez a legjelentősebb áremelkedés. A Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Bank elemzői is további gyorsulásra számítanak. Felmerül a kérdés azonban, hogy milyen hatással lesz ez a lakosság életszínvonalára, ennek megválaszolása érdekében a Hospodárske Noviny gazdasági elemzőket kérdezett meg:

 

Ronald Ižip

 

  hirdetes_300x300   

A TRIM Broker főelemzője szerint a világgazdaságnak szüksége van az inflációra, mégpedig magasabb mértékűre is. Úgy látja, hogy ez a legkevésbé fájdalmas módja annak, hogy kiláboljunk a hatalmas adósságállományból és gazdasági válságból. Szerinte Szlovákia még rendkívül messze van az ideális szinttől.

 

Az ország nemrég szabadult ki a deflációs csapdából, annak ellenére, hogy az most az egész világgazdaságra jellemző. Ižip attól tart, hogy az inflációs hatások csak ideiglenesek lesznek, és csak álmodozhatunk az infláció okozta gyorsabb növekedésről.

 

Richard Koza

 

A befektetési tanácsadó már más véleményen van, szerinte az áremelkedést leginkább az élelmiszerek árain és a szolgáltatások árnövekedésén keresztül érezzük majd meg. Arra számít, hogy ezzel sok ember számára elérhetetlenné válik az áruk és szolgáltatások egy köre, ezzel pedig csökken az életszínvonal is.

 

Peter Bukov

 

A TopForex elemzője szerint tekintettel arra, hogy Szlovákiára 2014 – 2016 között defláció volt jellemző, vagyis az árak csökkentek, a jelenlegi számok nem lehetnek hatással az életszínvonalra. Bukov úgy látja, hogy az Európai Központi Bank a pénzforgalom növekedésével szeretné elérni Európa-szerte az infláció növekedését a gazdaság erősödése érdekében. Egyedül a lakáshitelek esetében lehet némi aggodalom, ugyanis elképzelhető, hogy az év végén Szlovákiában is növekedni fog a kamatláb.

 

Adam Trňan

 

A magasabb árakat a lakosság korábban már az üzemanyagárakon keresztül érzékelhette, de hamarosan elindul az élelmiszerek árnövekedése is – véli a Capital Markets elemzője. Az élelmiszerárak a minimum szintről kezdenek emelkedni, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző. A Pénzügyminisztérium szerint a várható infláció 1,1 százalékos lesz, ami még mindig elmarad az EKB által kért 2 százalékos értéktől.

 

Trňan szerint biztosan nem romlik a lakosság életszínvonala, sőt, a régóta tartó árcsökkenés károkat is okozhatott volna a vállalatok termelékenységében, nagyobb adósságállománya is keletkezhet az államnak. Az infláció azonban pozitív hatással lehet a nominálbérek növekedésére, ugyanakkor a reálbérek növekedése lelassulhat.

 

Stanislav Pánis

 

Hasonlóan vélekedik a J&T Bank elemzője is, aki szerint az árnövekedés várható volt. Ez szerinte azt jelenti, hogy mérsékelten növekednek majd az élelmiszerek árai, de ennek ellenére nem fog csökkeni az életszínvonal, az ország megerősödött munkapiaca miatt, melynek köszönhetően a nominálbérek továbbra is dinamikusan, a fogyasztói áraknál gyorsabban fognak növekedni.

 

Hospodárske Noviny
kép: idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!