A Munkaügyi Minisztérium gyakrabban és behatóbban akarja ellenőrizni a harmadik (EU-n kívüli) országok állampolgárait foglalkoztató cégeket. Ján Richter miniszter ezt sajtótájékoztatón jelentette be a napokban napvilágot látott cikk miatt, amelyben egy szerb újságíró az illegális munkások közé beépülve írta meg tapasztalatait – Szlovákiából.

 

A szerb riporter szerint az autóbuszokkal tucatszámra Szlovákiába szállított szerb állampolgárok embertelen körülmények között kénytelenek dolgozni az itteni cégeknél, napi 12 órában a futószalag fölé görnyedve.

 

Bár ez utóbbi szomorú tényt – sajnos – sok esetben a szlovákiai munkásoknak is van alkalma megtapasztalni, a riporter arra is felhívja a figyelmet, hogy ezeknek a szerb vendégmunkásoknak nincs munkaszerződésük, vagy ha van, az hamis. Turista vízummal érkeznek az országba, és a legtöbb esetben, mikor kiközvetítik őket a szlovákiai cégekhez és felszállnak a buszra, nem is tudják, tulajdonképpen hol kötnek majd ki.

 

  hirdetes_300x300   
Három hónap a szlovákiai üzemben, ahol rabszolgaként bánnak a szerbekkel – nagy vihart kavart a riporter cikke, bár számunkra más üzenettel is bírnak az általa tapasztaltak. Forrás: Hlavnespravy.sk

 

Szerbiában a munkanélküliség néhány százalékponttal magasabb, mint Szlovákiában, de az átlagbér és minimálbér is jóval alacsonyabb (az előbbi 430 euró, az utóbbi 235 euró környékén mozog – bruttóban). Így a szlovákiai munkavállalás onnan nézve jó lehetőségnek tűnik.

 

Richter szerint „nagyon fontos”, hogy a külföldiek legálisan és a munkajogi törvénnyel összhangban dolgozzanak Szlovákiában. Jelenleg – hivatalosan – több mint 5800 szerb állampolgárt foglalkoztatnak összesen a szlovákiai üzemek, akiknek van érvényes engedélye. Többnyire néhány hónapos munkavégzésre alkalmazzák őket.

 

Már meg sem lepődünk: az új munkahelyek hatodát külföldiek töltik be

 

„Ezek a gyárak kilencven százalékban szerb munkásokat alkalmaznak”

 

Állítja cikkében a Samsung gyárban illegális munkást játszó szerb újságíró. Többek között a galántai Samsung, Jasplastik, FM Logistic, SHC, Fine DNS cégeket is említi.

 

„Hogyan lehetséges, hogy a határátkelőkön autóbuszok tucatjai szállítják át Szerbiából emberek ezreit az Európai Unióba illegális munkásnak?”

 

Teszi fel a kérdést.

 

Szlovákiában a külföldről érkező munkavállalók témája egyre gyakrabban merül fel. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy sok szlovákiai autógyártók is előszeretettel vesznek fel vendégmunkásokat. A cégek egyelőre azzal indokolják e lépésüket, hogy Szlovákiában hiány van szakmunkásokból, és valójában csak a szalagmunkára alkalmaznak külföldieket, a tudásigényesebb munkákat szlovákiaiak végzik.

 

Persze alacsony képesítésű ember nálunk is akad abból a 280 ezer munkanélküliből, akik közt szép számmal van olyan, aki szívesen vállalna szalagmunkát.

 

A bősi menekülttábor nem csak menekülttábor, szerb vendégmunkások százait szállásolják itt el, akiket viselkedésük miatt nem egyszer látogatott meg a rendőrség. Forrás: Sme.sk

 

Mindazonáltal igyekeznek elérni a kormánynál, hogy az állam egyszerűsítse le a külföldiek szlovákiai foglalkoztatásának feltételeit.

 

A Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP) munkatársai a bankokkal és más intézetekkel közösen nemrég a szlovák gazdaság lehetőségeiről tárgyalt. Az erről szóló jegyzőkönyv pedig tartalmaz egy-két különösen érdekes adatot.

 

„A munkaerőpiac nagyon feszített, például az újonnan létrehozott munkahelyek 15 százalékát külföldi munkavállalók töltötték be”

 

Idézi az említett jegyzőkönyvet az INESS gazdaságkutató intézet. (Az INESS ezzel kapcsolatos írását ide kattintva érheti el)

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!